TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Dezechilibrul hormonal produce boli

Data publicării:
hol spital-12

Ciclul menstrual se dereglează de cele mai multe ori atunci când apare o modificare hormonală.

„Cel mai frecvent aceste modificari apar la pubertate si perioada de adolescență, inclusiv până la 2-3 ani după ce se termină creșterea. Depinde de la organism la organism”, explică  Marius-Vicea Calomfirescu, medic primar obstetrică-ginecologie,

Însă odată cu vârsta de 20 de ani, hormonii se stabilizează, iar menstruația ar trebui să se regleze. Femeile se mai confruntă cu acest tip de probleme abia la menopauză. Între aceste perioade, dacă ciclul menstrual nu este regulat cauzele sunt cu totul altele.

„Orice tulburare endocrină, gen hipotiroidie sau hipertiroidie, deci modificările de tiroidă și de suprarenale. Apar modificări și de menstruație, tulburările de nutriție”, subliniază medicul.

O altă cauză frecventă a acestor tipuri de dereglări este stresul. „Stresul este iarăși o cauză importantă și din ce în ce mai frecventă în societatea actuală, pentru că influențează funcționarea glandei hipofize care controlează toți hormonii din organism și implict dă tulburări de această natură”, spune medicul.

Atunci când tulburările menstruale sunt frecvente și apar între 20 și 40 de ani, femeile ar trebui să se prezinte la medicul ginecolog. Asta pentru că tot mai multe studii arată o legătură strânsă a acestora cu apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului sau osteoporozei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri