VIDEO. Primul ajutor în caz de înec cu mâncare la copii

Data actualizării: Data publicării:
mama copil - bebelus in brate - GettyImages - 13 august 15

Copiii mici au tendința de a băga diverse obiecte în gură, ceea ce îi predispune la a se îneca. De asemenea, unele alimente pot prezenta pericol de înec. Cei mici nu au capacitatea de a tuşi suficient de tare sau de a împinge înapoi resturile care au blocat căile respiratorii. De aceea, trebuie sa fim permament atenţi la copil în timp ce acesta manâncă şi să fim mereu pregătiţi să ii acordăm primul ajutor. Ce putem face, concret, ne spune dr. Diana Iordache, medic la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

„Intervenția este diferită. Nu avem voie să facem anumite manevre copilului sub un an. Astfel, intervenția este diferită pe categorii de vârstă.

Obstrucția de cale aeriană înseamnă că un copil se poate îneca cu lapte când este foarte mic, lapte digerat, mâncare, atunci când începe să i se diversifice alimentația. Sau, mai târziu, obstrucția se poate produce prin anumite obiecte mici pe care copilul are tendința să le bage în gură.

Un copil care se îneacă are reflexul de a tuși pentru a da afară acel obiect. S-a demonstrat că tusea este cea mai eficientă metodă de dezobstrucție a căilor aeriene. Astfel, nu trebuie să intervenim în cazul niciunui copil care poate să tușească cu forță. Asta pentru că presiunea care se creaază în torace prin forța tusei este cea mai mare presiune și are eficiența cea mai mare de a elibera căile aeriene. Este contraindicat să intervenim în această fază pentru că putem agrava. Trebuie să intervenim când copilul nu mai poate să tușească și când tusea devine ineficientă.

La copiii până într-un an nu avem voie să facem manevra Heimlich pentru că aceștia au organele din abdomen foarte expuse și se pot produce leziuni. Se procedează astfel: se ia copilul, se susține partea osoasă a mandibulei pe mână, sprijinim mâna de ceva dur pentru stabilitate și facem cinci lovituri toracice, între omoplați. Se mută copilul pe mâna cealaltă și se fac cinci compresii toracice. Dacă se vede obiectul, se scoate folosind un singur deget. Dacă nu, se repetă procedura.

Pentru copiii mai mari, se aplică manevra Heimlich,” explică dr. Diana Iordache, medic la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Pentru a preveni înecul la copii:

-Nu-i da niciodată unui copil să mănânce în poziția culcat;

-Evită să-l hrănești când este în mișcare;

-Ține ascunse jucăriile sau obiectele care conțin părți mici;

-Nu îl lăsa să se joace cu baloane;

-Cât este foarte mic, evită alunele, bomboanele, nucile și fructele cu bobițe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
manevra heimlich
VIDEO. Băiat salvat în restaurant prin manevra Heimlich
stk63639cor
A murit Henry Heimlich, medicul a cărui metodă a salvat zeci de mii de oameni
Partenerii noștri