Studiu: de câți bani ai nevoie pentru a fi fericit

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Contrar opiniei populare, banii cumpără fericirea. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, care au efectuat un studiu extins, în 146 de țări.

160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos

Este bine cunoscut faptul că lipsa banilor este unul dintre principalele motive de stres care pot apărea în viața unui om. Asta au încercat și cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA să demonstreze, de data aceasta din punct de vedere științific. Acesția au centralizat datele unui mega-sondaj internațional, desfășurat în nu mai puțin de 164 de țări din întreaga lume și la care au participat 1,7 milioane de oameni. 

Aceștia au concluzionat că suma lunară care asigură fericirea diferă de la o regiune la alta sau de la o țară la alta și în funcție de mai mulți factori cum ar fi nivelul de trai, sexul sau gradul de cultură generală a celor intervievați, scrie newsweek.com. În medie, însă, suma ideală de care are nevoie un om pentru a fi fericit se ridică la 100.000 de dolari pe an. Asta se traduce prin aproximativ 8.000 de dolari pe lună. 

Cele mai mari pretenții le au autralienii - 125.000 de dolari pe an, în timp ce în Amerca Latină suma anulă nu depăsește 35.000 de dolari. Bărbații se mulțumesc cu 90.000 pe an, în timp ce domnele sunt mai pretențioase și au nevoie de 100.000. La fel, persoanele educate sunt mai pretențioase.

Interesant este că oamenii de știință au descoperit și faptul că există un prag al bogăției pe care, dacă îl depășim, satisfacția și gradul de fericire scad. Asta pentru că, în teorie, cresc responsabilitățile legate de viața profesională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri