Cristian Mungiu schimbă regulile la Oscaruri

Data publicării:
05012013 20mungiu-42109

Cu mai puţin de o săptămână înainte de a afla dacă filmul „După dealuri” va fi nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, regizorul Cristian Mungiu a acordat un interviu unei publicaţii de peste Ocean. În articolul intitulat „Omul care a schimbat regulile nominalizărilor la Oscar”, regizorul român vorbeşte despre filmele sale şi despre cinematografia românească.

Cristian Mungiu a readus cinematografia românească pe scenele internaționale și în atenția festivalurilor din întreaga lume. Premiile Oscar sunt singurul tărâm necucerit încă de o peliculă românească.

Asta s-ar putea schimba anul acesta, când pelicula „După Dealuri” ar putea face primul pas către cel mai râvnit trofeu al cinematografiei. Publicația hollywoodiană „The Wrap” scrie că regizorul român a făcut impresie bună asupra Academiei Americane de Film încă de acum aproape șase ani.

„După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, se află printre cele nouă titluri din cele 71 rămase în cursă la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Românul Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, cu filmul „După dealuri”, iar actrițele Cristina Flutur și Cosmina Stratan au împărțit distincția pentru cea mai bună actriță, în aceeași peliculă.

Ce scrie presa de peste Ocean

„În 2007, filmul său „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a câștigat premiul Palmes d'Or la Cannes și a fost pe primul loc în preferințele multor critici de film, dar nici măcar nu a intrat pe lista scurtă pentru un Oscar, stârnind astfel nemulțumirea fanilor cinematografiei internaționale din întreaga lume. „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a fost cel mai notabil dintr-un număr de filme apreciate, dar ignorate și care au dus la propunerea comisiei Academiei Americane de Film privind schimbarile în procesul de votare”, a scris publicația The Wrap.

Jurnaliștii străini scriu că această controversă a dus la înființarea unui comitet executiv care „salvează” acele producții care ar putea altfel fi trecute cu vederea de votanții mai conservatori.

Cristian Mungiu vorbește acum cu detașare despre acest moment.„Știam că au fost schimbate regulile. Ca să fiu sincer, oamenii au fost foarte dezamăgiți în România. Am fost nevoit să le explic românilor că trebuie să acceptăm regulile jocului, trebuie să acceptăm că oamenii au gusturi diferite în ceea ce privește filmele”, spune Cristian Mungiu despre regulile nominalizărilor la Oscar.

În același interviu, cineastul român vorbește și despre așteptările sale în ceea ce privește ediția din acest an a premiilor Oscar.

„Această competiție crează un orizont de așteptare. Este cel mai popular premiu din lume. Deci, eu sper că oamenii vor fi curioși să vadă filmul din această cauză. Până la urmă, acesta este premiul cel mai important, mulțumirea că oamenii vin să vadă filmul”, spune regizorul.

Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre, din Los Angeles. Nominalizările vor fi anunțate pe 10 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri