La Oradea, clădirile istorice vor fi refăcute prin scanare 3D

Data publicării:
moskovits

Clădirile istorice din Oradea vor fi recondiţionate cu ajutorul unei tehnologii noi, tridimensionale. Administrația orădeană apelează aşadar la scanare, pentru a ușura munca arhitecților. Metoda costă 2 euro pentru un metru pătrat, dar municipalitatea nu va plăti nimic.

Palatul Moskovits. Sursă foto: ro.wikipedia.org

Cum funcţionează mai exact acest procedeu: scannerul copiază fațada clădirii, lucru pe care arhitecții ar fi trebuit să îl realizeze cu ruleta. Imaginile surprinse pot revela în detaliu adâncimea formelor, deci cât de gros sau de subțire este ornamentul. Iar chiar dacă faţada este distrusă, clădirea va fi redată pe computer exact aşa cum arăta iniţial.

Dacă arhitecților le lua câteva luni ca să realizeze aceste evaluări, scannerul va reuşi asta în doar câteva zile, în funcție de mărimea clădirii.

În Oradea, tehnologia a fost folosită deocamdată pe o singură clădire - Palatul Moskovits. Costul folosirii scanerului este de 2 euro pe metrul pătrat, însă Primăria nu plăteste nimic pentru că este vorba despre un experiment. Dacă arhitecții vor fi mulțumiți de rezultate, atunci noua tehnologie va fi aplicata și altor opt clădiri din oraș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri