Puterea și Opoziția se ceartă pe reducerea TVA la cărți, manuale și bilete la teatru

Data publicării:
carti oameni in librarie

Deputaţii din Comisia de Buget au fost deja de acord cu scăderea TVA-ului de la 9, la 5% pentru cărţi, manualele, revistele şi biletele la teatru, muzee sau expoziţii. Reducerea ar însemna un impact bugetar de 0,2% din PIB.

Cred că e mai utilă reducerea TVA-ului la cărţi decât aia la bere sau mai ştiu eu ce mai reduc. Şi aşa se citeşte foarte puţin şi cărţile sunt deja foarte multe care au un preţ prohibitiv”.

Scumpe dacă ne referim la salariul mediu al populaţiei. În mare parte, oamenii pornesc de la nişte necesităţi fundamentale şi din păcate printre acestea nu se regăseşte lectura”, cred oamenii.

Paternitatea amendamentului adus la noul Cod Fiscal este, însă, disputată între Putere şi Opoziţie. Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, susţine că el este iniţiatorul acestei modificări, dar refuză să facă declaraţii publice despre asta. De cealaltă parte, deputatul PNL, Andreea Paul, spune că ideea îi aparţine.

Andreea Paul, deputat PNL: Eu, în numele PNL, alături de Vasile Horga, am depus un amendament pentru reducerea TVA la cinci procente. Totodată, era un amendament al domnului Vulpescu, dar care nu a reuşit să îşi convingă propriul Guvern să introducă prevederea în formatul Codului Fiscal care a venit în Parlament din partea Guvernului.

Ambele tabere sunt de acord că e nevoie de această reducere.

Mihai Sturzu, deputat PSD: Cultura are nevoie de investiţii, să fie accesibilă şi eu mă bucur să observ că noi trecem la fapte. Susţinem cultura prin a ieftini cultura, pentru că de fapt rezistă şi poate să aibă viaţă în România dacă este consumată.

Ultimul cuvânt privind această măsură îl vor avea, însă, deputaţii, atunci când se vor pronunța prin vot, în plen, asupra noului cod fiscal, care ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Citiți și: TVA de 5% pentru manuale şcolare, ziare, cărţi, acces în muzee, evenimente sportive și cinematografe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri