Sari la conținut

Regizoarea Elena Negreanu a murit la vârsta de 97 de ani

Foto: cinemagia.ro

„Teatrul Național Radiofonic anunță cu profund regret încetarea din viață a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societății Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare finețe a expresiei radiofonice, dascăl competent și intelectual de autentică vocație”, se arată pe site-ul Radio România Cultural, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Elena Negreanu a murit în seara zilei de marți, la Spitalul Floreasca.

Născută în 13 februarie 1918, la Iași, opt ani mai târziu s-a mutat la București, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov. În anul 1945, este angajată crainic la Radiodifuziunea Română până în anul 1947, când, prin concurs, devine actriță la Teatrul Național. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, intră în activitatea pedagogică, devenind conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

Din anul 1956 optează pentru activitatea de regizor artistic în Redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, unde montează numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008, a prezentat, în foaierul Sălii Radio, două expoziții de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

Din creația radiofonică a Elenei Negreanu, Teatrul Național Radiofonic a programat spectacolele „Candida” de George Bernard Shaw (joi, la ora 0,30, la Radio România Cultural), „Fiul președintelui” de Eva Curie (7 februarie, la ora 19,00, la Radio România Cultural) și „Neînțelegerea” de Albert Camus (11 februarie, la ora 19,00, la Radio România Cultural și, în reluare, pe 13 februarie, la ora 13,30, la Radio România Internațional).