Sari la conținut

Papucii făcuți la Viscri ajung în Germania

„Punem lână pe numărul 39/40, punem perdeaua, apă cu săpun, caldă și începem să pâslim cu săpunul, de fapt să frecăm ca să se înmoaie lâna cu săpunul, să se imprime”, explică Melania Ghepeş.

Femeia este mamă a două fete, iar până în urmă cu două luni se ocupa numai de treburile casnice. Atunci a aflat de asociaţia înfiinţată în localitate.

La o singură pereche de papuci, femeia lucrează în medie patru ore. Procesul cel mai îndelungat este uscarea.

Acum, Melania lucrează la o comandă de 10 perechi de papuci, care vor ajunge în Germania. Nu este singura femeie din sat care face obiecte din lână sau pâslă.

„E multă muncă, lucrăm şi cu mâna, îi băgăm şi la maşină, îi scoatem şi mai avem de lucru şi după maşină. Trebuie să îi bărbierim, să îi coasem”, spune Iuliana Molnar, membră a asociației „Viscri începe”.

Turiştii care ajung în sat pot cumpăra papuci sau şosete de la magazinul asociaţiei.

„Aici, la magazin, noi vindem pe sezon cam 1.000-1.200 de perechi şi în Germania vindem dublu. Acum ne ocupăm de comenzile pe care le avem din Germania”, explică Mariana Purghel, administratorul Asociaţiei „Viscri începe”.

Din asociaţie fac parte 80 de femei din sat, care primesc pentru munca lor în medie 800 de lei. Pe lângă papucii din pâslă femeile fac şi şosete de lână şi chiar genţi. Preţul unei perechi de papuci porneşte de la 60 de lei şi ajunge şi la 125 de lei, în funcţie de model. Şosetele, în schimb, sunt mai ieftine, între 15 şi 40 de lei.

Pe aceeași temă