Sari la conținut

Jennifer Lawrence, despre filmul „Mother”: „Am fost atât de îngrozită. I-am spus regizorului că are probleme mintale grave”

Actrița Jennifer Lawrence spune că "Mother!", filmul misterios și alegoric al regizorului Darren Aronofsky care va fi lansat vineri în cinematografele din SUA, este proiectul în care s-a implicat cel mai mult din punct de vedere emoțional și că ar fi fericită să nu mai treacă prin "acel întuneric". Deși mărturisește că se așteaptă ca filmul să aibă parte de reacții amestecate, ea afirmă că este mândră de "Mother!", pe care îl descrie drept "o dramă biblică".

jennifer lawrence

FOTO> Gulliver/ Getty Images

Jennifer Lawrence a avut o reacție surprinzătoare după ce a citit prima dată scenariul lui Darren Aronofsky pentru "Mother!", scrie The Sydney Morning Herald în ediția sa electronică săptămâna trecută. "Când am ajuns la sfârșit, am aruncat scenariul pe jos. Am fost atât de îngrozită. I-am spus că are problemele mintale grave", povestește actrița, potrivit Agerpres.

Chiar și așa, vedeta din "Silver Linings Playbook", "Passengers" și seria "Hunger Games" s-a implicat până la urmă în filmul care promite să fie unul dintre cele mai controversate din acest an. "A fost filmul în care m-am implicat cel mai mult din punct de vedere emoțional. Aș fi fericită să nu mai merg niciodată prin acel întuneric", mărturisește ea.

"M-am trezit dintr-un pui de somn cu trei zile înainte de a filma una dintre scene și am început să respir precipitat numai gândindu-mă la asta. Mie mi-e frică să zbor cu avionul. Este greu de explicat, dar nu îmi este frică că s-ar putea întâmpla ceva cu avionul; îmi este teamă de anxietatea mea și de modul în care m-aș simți. Frica este înspăimântătoare", spune actrița.

"Cu câteva zile înainte de acea scenă, a început să-mi fie frică de modul în care mă voi simți. A fost cu adevărat rău", adaugă ea.

Aronofsky, regizorul filmelor "The Wrestler", "Black Swan" sau "Noah", a numit "Mother!" "o călătorie nebună, nebună" care s-a dezvoltat din angoasa lui față de starea lumii. El spune că a scris scenariul în cinci zile — în timp ce se afla singur în casă — ca răspuns la chestiunile care dominau știrile.

Un adept declarat al protecției mediului, Aronofsky prezintă o listă a lucrurilor tulburătoare pentru el în prezent: ecosistemele care se prăbușesc, criza migranților, încălzirea globală și răspunsul schizofrenic al SUA la această problemă, politica văzută ca un eveniment sportiv, conflictele declanșate de vechi credințe tribale și contrastul dintre oamenii care mor de foame, în timp ce alții pot comanda orice delicatese doresc.

"Oamenii se plâng tot timpul că filmele sunt mereu la fel. Sper că nu se vor plânge când faci ceva foarte, foarte diferit", afirmă regizorul. 

"Mother!" este un film foarte ambițios, alegoric, suprarealist și întunecat, care rezistă încadrării cu ușurință într-un anumit gen, scrie The Sydney Morning Herald. El a fost numit chiar "home invasion horror epic" (un film horror epic despre invadarea domiciliului — n.r.), dar Aronofsky spune că "thriller despre relații" este o descriere mai bună. Jennifer Lawrence merge chiar mai departe și numește filmul "o dramă biblică".

"Poate sunt eu nebună, dar așa mi se pare mie. Nu am mai lucrat niciodată la așa ceva și nici nu am mai văzut ceva atât de profund alegoric, așa că nu știu cum să-l numesc. Într-un fel, este imposibil de definit. Dar este exploziv", spune actrița.

Filmul, care a avut premiera mondială la Festivalul de film de la Veneția săptămâna trecută, începe cu un cuplu — format dintr-un scriitor faimos cunoscut doar ca "El" (Javier Bardem) și mai tânăra sa soție numită doar "Mother" (Mamă — Jennifer Lawrence) — care trăiește într-o casă izolată pe care ea o renovează după un incendiu.

"El" pare suprinzător de deschis când "Man" (Ed Harris) ajunge în casa lor, căutând un loc în care să trăiască. Soția lui, "Woman" (Michelle Pfeiffer), îi urmează la scurtă vreme după aceea. Apoi încep să sosească și alți oaspeți. 

 

Pe măsură ce filmele lui Aronofsky au devenit tot mai mari și au atras vedete tot mai importante, el a căpătat o reputație de regizor îndrăzneț și vizionar, scrie publicația australiană.

"Nu am căzut niciodată în modul de a face filme specific unui anumit gen, deși împrumut mult de la aceste genuri. Nu poți spune că 'The Wrestler' este un film despre sport, după cum nu poți spune că 'Black Swan' este un film despre balet sau horror. De asemenea, 'The Fountain' nu este cu adevărat un film SF", spune regizorul.

"Nu mă încadrez bine în genuri. Într-un fel, fac lucruri care îi vor distra pe cei care îi cunosc și pe care îi iubesc", mărturisește Aronofsky.

Spre încântarea paparazzilor de la Veneția, după lucrul la "Mother!" Aronofsky, 48 de ani, și Lawrence, 27 de ani, au devenit un cuplu în viața reală. Dat fiind că scriitorul celebru din film are un orgoliu care creează o ruptură cu soția lui, nu poți să nu te întrebi dacă regizorul și scenaristul nu meditează cumva la destrămarea propriei căsnicii cu actrița Rachel Weisz, notează The Sydney Morning Herald. Așadar, a fost întrebat regizorul, cât de mult este "Mother!" ceva personal?

"Nu sunt o balerină, nu sunt un luptător și nu sunt nici dependent de droguri. Încerc să găsesc ceva cu care să mă conectez. Niciunul dintre personaje nu este autobiografic în acest film dar, bineînțeles, pot să empatizez cu fiecare dintre ele", spune el.

Pe măsură ce evenimentele iau o turnură întunecată, apare o violență a confruntărilor pe care Aronofsky o consideră esențială. "Trebuia să redau insațietatea acestor personaje. La asta se reduce totul: indiferent cât de mult încercăm să ne controlăm, consumăm tot timpul", spune regizorul.

Actrița se așteaptă ca filmul să aibă parte de o primire împărțită, după ce propriul ei agent a fost atât de zguduit încât a avut nevoie să fumeze o țigară înainte de a putea discuta despre el, iar la o vizionare a văzut oameni plecând înainte de sfârșitul peliculei. În mod surprinzător însă, privește acest acest lucru cu calm.

"Este păcat că în cele din urmă vor apărea spoilere. Mi-ar plăcea ca oamenii să vină la film fără să știe nimic. Așa cred că trebuie să fie. În orice caz, veți simți ceva nemaipomenit", dă ea asigurări.

Actrița laureată cu Oscar pentru "Silver Linings Playbook" (2012) spune că nu a fost niciodată mai calmă înainte de lansarea unui film.

"Sunt mândră de ceea ce am făcut. Îmi place la nebunie. Știu că va fi primit într-un milion de moduri diferite. S-ar putea ca mulțimea să nu fie încântată, dar pot accepta acest lucru. Nu m-am mai simțit niciodată așa înainte de lansarea unui film. Normal, îmi spun: 'O, Doamne, sper că filmul le va plăcea tuturor'. Dar sunt cu adevărat curioasă ce reacție vor avea oamenii, inclusiv cele negative", afirmă actrița.