Sari la conținut

Un nou album de la Maroon 5. De ce Adam Levine evită cântecele militante

Trupa Maroon 5, una dintre cele mai de succes formații ale momentului, care în 2016 a concertat și în România, și-a lansat vineri cel de-al șaselea album de studio, intitulat „Red Pill Blues”, în care versurile cântecelor antrenante vorbesc despre emoție și dramele relațiilor umane, evitând, într-un context politic dificil, cântecele militante. 

2016 American Music Awards - Show

Foto: Guliver/Getty Images

Din cauza tensiunilor exacerbate din lumea întreagă, epoca actuală nu aparține cântecelor militante, ci mai degrabă petrecerilor și dansului, consideră membrii trupei americane Maroon 5, citați de AFP.

Membrii acestei trupe pop-rock sunt obișnuiți cu poziții fruntașe în clasamentele vânzărilor de discuri, iar noul material discografic reprezintă o serie de cântece antrenante, impregnate cu acorduri funk, ale căror versuri vorbesc despre dramele emoționale din interiorul relațiilor umane, scrie Agerpres.

CBS RADIOs Third Annual We Can Survive 2015

FOTO: Guliver/Getty Images

Adam Levine, solistul grupului, a cărui voce în falset oferă încă o dată un elan special muzicii trupei Maroon 5, spune că nu se simte deloc jenat de faptul că nu a călcat pe urmele multor staruri pop care și-au politizat albumele lansate în acest an. După părerea lui, cântecele militante reușite pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.

„Cred că fiecare textier care s-a așezat la masa lui de lucru spunând 'Voi scrie un cântec care va schimba lumea' probabil că nu a reușit să facă acest lucru", a declarat pentru AFP cântărețul american, în vârstă de 38 de ani.

Adam Levine, un personaj-cheie al culturii pop americane după ce a devenit unul dintre membrii juriului emisiunii „The Voice”, își exprimă totuși opiniile politice, orientate spre doctrina de stânga. Dar nu o face prin muzică. El îl critică în special pe președintele republican Donald Trump pe rețelele de socializare și sprijină de mulți ani drepturile homosexualilor.

Citiți și:  Maroon 5, scrisoare către Klaus Iohannis și Dacian Cioloș

„Uneori, oamenii devalorizează foarte mult existența muzicii pop, spunând: 'e stupidă, hai să scriem un cântec de protest'. Însă acesta este un mod foarte îngust de a o considera. Eu cred că muzica pop are un anumit nivel de sofisticare ce, uneori, nu este identificat”, a spus muzicianul american.

„Să lansezi cântece potrivite la momentul potrivit este extrem de important și reprezintă o formă artistică subapreciată, după umila mea părere”, a mai spus el.

Titlul noului album, „Red Pill Blues”, face o subtilă referire la epoca actuală. Numele noului disc a fost asociat cu un film-cult aparținând genului science-fiction, „Matrix” (1999), în care personajul Neo trebuie să aleagă între pilula roșie a cunoașterii și pilula albastră a ignoranței.

Noul album marchează un progres realizat de trupa Maroon 5 în domeniul efectelor de studio. Grupul american a fost deja lăudat pentru titluri cu influențe soul, precum „She Will Be Loved” (2002), sau pentru cântece mai degrabă dance, precum „Moves Like Jagger” (2010).

De această dată, sintetizatorul devine mai minimalist și mai melodios în piese precum „Best 4 U” și „Plastic Rose” și în strofele de debut din single-urile „Don't Wanna Know” și „What Lovers Do”.

Grupul a colaborat la noul material discografic cu mai multe vedete, precum rapperii Kendrick Lamar și Future și cântărețele SZA și Julia Michaels.

Potrivit chitaristului James Valentine, trupa Maroon 5 a petrecut mai puțin timp în studiouri pentru a înregistra noul disc din cauza programului aglomerat de la „The Voice”, însă membrii formației au putut să experimenteze partea bună a tehnicilor moderne de înregistrare, precum partajarea de fișiere electronice între toți contribuitorii.

În versurile celor mai multe dintre piesele de pe noul album, Adam Levine vorbește despre iubiri trecute sau prezente, dar spune că a avut grijă să nu compună texte mult prea personale.

„Nu vreau să fac un disc plin de piese care spun că problemele mele reprezintă ceea ce este cu adevărat important și că ceea ce oamenii cred despre mine ar reprezenta cel mai important lucru”, a explicat Adam Levine.

Dar, în opinia lui, albumul „reprezintă un fel de reflecție în fața unei experiențe colective în muzică. 'Eu te rănesc, tu mă rănești, ne facem rău reciproc'. Este o temă universală a muzicii pop”, a adăugat Adam Levine.

Pe aceeași temă