Stațiunile de pe litoral sunt pline datorită voucherelor de vacanță

Data publicării:
Migrants Continue To Arrive On Greek Island Of Kos
KOS, GREECE - JUNE 03: A man relaxes under parasols on the beach front on June 03, 2015 in Kos, Greece. The Island has recently seen a drop in tourist numbers which has been attributed to negative reports on the migrant crisis that is continuing to grip the area. Many migrants are continuing to arrive on the Greek Island of Kos from Turkey. Around 30,000 migrants have entered Greece so far in 2015, with the country calling for more help from its European Union counterparts. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Vremea ploioasă din această vară părea să anunţe un fiasco total pentru hotelierii de pe litoralul românesc. Nu a fost însă aşa. Patronii de pensiuni şi hoteluri spun că dfatorită voucherelor de vacanţă staţiunile de la malul Mării Negre au fost pline.

România se confruntă cu una dintre cele mai ploioase veri din ultimii zeci de ani. Din cauza vremii capricioase, hotelierii se temeau că vor avea un sezon ratat. Spun însă că nu a fost aşa şi că staţiunile româneşti au fost pline datorită voucherelor de vacanţă date de stat.

„Practic în vârf de sezon avem aproape 75 la sută plătite cu vouchere de vacanţă, anul ăsta a fost un record. În cifre nominale, în jur de de 350 pe zi, de vouchere de vacanţă”, spune Dumitru Ivănescu, hotelier.

Până anul trecut, doar angajaţii din sistemul privat au primit vouchere de vacanţă. Însă, în perioada 1 iulie 2018 - 30 noiembrie 2018, şi bugetarii primesc aceste tichete în limita unui salariu minim pe economie. Turiştii care şi-au planificat o vacanţă, pe litoral, de exemplu, se declară mulţumiţi de bonusul primit de la stat, 1450 de lei de persoană. Spun că acoperă astfel cea mai mare parte din cheltuielile unui sejur: cazarea şi mâncarea.

„Ne-am prelungit vacanţa. Am apucat să luăm bilet şi după aceea au venit şi voucherele. Sunt foarte bune”, spune un turist.

În total, între ianuarie şi iunie, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere în valoare de aproximativ 148 milioane de euro. O sumă de cinci ori mai mare faţă de cea din tot anul 2017.

„Datorită voucherelor de vacanţă, vânzările au crescut considerabil. Majoritatea celor care au vouchere doresc în vârf de sezon, cam 80 la sută dintre ei, dar locurile fiind limitate se redirecţionează şi pe extrasezon. Datorită acestor vouchere avem un sezon foarte bun”, spune Camelia Ciurea, directorul unei agenţii de turism.

De la 1 decembrie, în locul voucherelor de vacanță, bugetarii vor primi o indemnizație, potrivit noii legi a salarizării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri