Editorial Știri și non-știri despre mâncatul insectelor

Data publicării:
Vlad Botoș
Vlad Botoș
Europarlamentar USR
Vlad Botoș este europarlamentar USR PLUS din luna mai 2019, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), vicepreședinte al Delegației pentru Albania, membru în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului (IMCO). Este membru al Biroului Național USR.
Vlad-Botoș_avatar_1616078562

Modul în care introduci o informație arată respectul pe care îl ai pentru interlocutorul tău sau, în cazul de față, tendința/obișnuința de a manipula.

Ministrul Agriculturii și Coaliția proastei guvernări încearcă, din nou, să abată atenția oamenilor de la slaba guvernare, de la lipsa de soluții, de la propria incompetență și folosesc pentru asta o „știre” de acum un an și jumătate: „mâncatul de gândaci”.

Sigur că ne-am obișnuit ca Uniunea Europeană să fie țapul ispășitor pentru incapacitatea actualei coaliții de a veni cu soluții, însă problema este că Uniunea Europeană suntem și noi, adică România.

Nimic nu se decide în Uniunea Europeană fără ca România, prin reprezentanții Guvernului, deci inclusiv domnii și doamnele de la PSD/PNL/UDMR, și prin președintele țării, să aibă ocazia să-și spună cuvântul, să negocieze și să facă în așa fel încât deciziile să reflecte opinia țării noastre.

Asta s-ar întâmpla dacă Guvernului și miniștrilor nu le-ar fi lene să muncească sau ar ști cum să o facă.

Se trezesc tot felul de politicieni să ne atragă atenția că România, alături de ceilalți membri ai Consiliului European, a fost de acord în primăvara lui 2021 cu reglementarea creșterii și vânzării insectelor ca aliment pentru oameni.

Foarte panicați, acești indivizi, unii ocupând poziții ministeriale, ne anunță că Uniunea Europeană, adică și autoritățile din România, vrea ca noi să mâncăm gândaci.

Știrea, de acum un an și jumătate, prezentată corect, ar fi că Uniunea Europeană a reglementat creșterea și procesarea insectelor ca aliment destinat consumului uman, iar producătorii din alte state ale lumii, asemenea celor europeni, trebuie să respecte aceste reguli pentru a-și putea vinde marfa aici.

Trebuie menționat că aproximativ 2,5 miliarde de oameni folosesc în alimentația curentă diferite tipuri de insecte. Această alegere culinară este mai degrabă specifică țărilor din Asia, Africa și America Centrală și de Sud, însă și Statele Unite au mulți consumatori care preferă insectele celorlalte tipuri de proteine. Deci, da, unii americani mănâncă insecte.
Insectele s-au consumat și până în 2021 în unele state din Uniunea Europeană, cu precădere în țările nordice, dar ele constituie și ingredient în unele mâncăruri tradiționale din Corsica și Sardinia și posibil să se consume și în alte state.

Ca urmare, știrea nu este atât de mult o noutate, nici o impunere din partea Uniunii Europene, cât un fapt care a ajuns recent la urechile ministrului Daea și, din cauza lipsei de cunoștințe specifice în ale alimentației, i s-a părut acestuia un subiect de dezbinat românii.

Arta culinară a însemnat întotdeauna atât tradiție, cât și încercarea de a inventa noi și noi rețete, de a explora atât bagajul local, cât și cel internațional, iar legislația europeană trebuie să țină pasul și să încerce să se adapteze așa încât să permită crearea unei piețe unice europene pentru toate domeniile.

Dacă unele state nordice nu interziceau consumul de proteină non-animală, insecte, altele reglementau foarte strict prezența oricăror insecte în hrana destinată oamenilor și chiar a animalelor.

Regulamentul, care a fost votat de Consiliul European, adică toate țările membre, și de Parlamentul European în primăvara lui 2021 aduce reguli comune în întreaga Uniune pentru ca cei care vor să cumpere brânză tradițională din Sardinia, care conține insecte, să o poată face, dacă vor, și în alte state.

Ceea ce este prezentat ca o impunere din partea Uniunii Europene nu este decât armonizarea unei legislații care-ți permite să faci o alegere, dacă vrei.

Mulți oameni preocupați de mediu și de sănătatea planetei, dar și de sănătatea proprie consideră insectele ca o variantă foarte eficientă pentru proteinele de care are nevoie organismul uman. Pentru unii, consumul de insecte poate fi o încercare insolită, pentru alții poate fi o provocare, în timp ce o parte din populație consideră insectele o alegere alimentară sănătoasă.

E strict problema acelor persoane și nu ne poate impune nimeni nouă, românilor, ce să mâncăm.

Nu știu dacă insectele sunt bune, nici nu judec alegerea unor bucătari renumiți de a le utiliza.

Consider că oamenii trebuie să-și aleagă singuri mâncarea, oricare ar fi ea, iar domnul ministru ar face mai bine să le explice românilor care este strategia pentru a dezvolta agricultura în perioada următoare.

• Ce face pentru tinerii fermieri, cum încurajează producătorii să devină și procesatori, pentru a-și crește veniturile?

• Cum face să salvăm și să valorificăm soiurile tradiționale românești?

Sunt multe lucruri de rezolvat în agricultura românească. A terminat domnul Daea toate problemele, a găsit soluțiile cele mai bune, iar acum are timp de cancan?

Sigur, sunt întrebări retorice, pentru că toți cei care sunt cât de cât preocupați de agricultura din România știu că mai sunt multe de făcut.

Nu. Uniunea Europeană nu vrea ca românii să mănânce insecte, dar vrea să le dea posibilitatea să aleagă singuri, așa cum face orice democrație care se respectă. Mi-aș dori ca și cei din Coaliția proastei guvernări să respecte mai mult cetățenii și să înceapă să se preocupe și să discute despre adevăratele probleme, despre provocările reale cu care ne confruntăm.

Partenerii noștri