Sari la conținut

IT-iştii clujeni, vânaţi de multinaţionale

Ana este studentă în anul II la specializarea Calculatoare, în Cluj-Napoca. Ea a venit la târg cu mai multe CV-uri și cu speranța că își va găsi un post în domeniu, pentru a-și îmbogăți experiența.

"Era un hobby, încă din liceu, să programez, să creez chestii, mereu îmi plăcea electronica și am hotărât că asta e cea mai bună alegere pentru mine: un post de internship sau training mai mult pe perioada de vară și sunt foarte multe oferte interesante de la mai multe firme și sper să îmi găsesc un post", a spus studenta.

La fel ca Ana, sute de tineri şi-au încercat norocul la târg.

"Am lăsat CV-uri la mai multe firme, am luat pliante pentru a aplica online. Mă interesează mai mult partea de Java sau web development", a spus Camelia, o altă studentă care a vizitat târgul.

"Eu aș căuta un job de junior developer pentru C Sharp sau C++. Mă uit și eu să mă orientez în domeniu: cam cum este piața muncii, ce se așteaptă de la noi, ce trebuie să pregătim", a afirmat un tânăr.

Tinerii sunt ademeniţi de companii cu salarii cuprinse între 500 şi 2.000 de euro, în funcţie de experienţă.

"Vrem să facem la Cluj cel mai mare centru de dezvoltare software pe care firma îl are în acest moment. Clujul este un important centru universitar şi de business, sunt multe persoane calificate pentru genul de poziții pe care o să le avem noi deschise", a declarat Adriana Fretean, reprezentanta unei companii în domeniu.

"E un centru universitar foarte puternic în Cluj-Napoca, avem și avantajul acesta cu Capitala Europeană a Tineretului care ne ajută foarte mult și pe partea de firme de IT piața e ok", a precizat Andrei Ceclan, reprezentantul unei alte companii.

"Sunt 13 firme dintre care una, față de anul trecut, este din străinătate. Târgul se adresează atât studenților de la facultățile de specialitate, cât și oamenilor care vor să vină să depună un CV pentru angajare. Ofertele încep cu meeting-uri, oferte pentru juniori, pentru seniori, internshipuri", a precizat Andrei Tecsi, unul dintre organizatorii târgului.

În prezent, aproape 10.000 de clujeni lucrează în domeniul IT.