Noul an pe stil vechi. Comunitatea de ruşi şi ucraineni a sărbătorit aseară Revelionul

Data publicării:
REVELION LIPOVENI

 La Constanţa comunităţile de ruşi şi ucrainieni au sărbătorit, noaptea trecută, Revelionul. Şi cum trecerea în Noul An este bine marcată în calendarul iulian, singura diferenţă fiind de 13 zile, obiceiurile specifice sunt identice. 

Cheful şi voia-bună au marcat atmosfera de sărbătoare, iar muzica i-a scos pe oameni la dans.

Punctul culminant al petrecerii a fost, bineînţeles, miezul nopţii. Cu zâmbetul pe buze, la cumpăna dintre ani, credincioşii de rit vechi au ciocnit un pahar cu şampanie şi şi-au urat un an mai bun.

"Sărbătorim noul an normal, şi pe nou, dar şi pe vechi, respectăm tradiţia, ne simţim foarte bine, cântăm, dansăm, dansuri ruseşti, şi româneşti, că suntem în România şi petrecem o seară foarte frumoasă", a spus unul dintre meseni.

"Sunt vorbitoare de limbă rusă, dar asta nu înseamnă că sunt rusoaică, am suflet de româncă şi am crescut cu tradiţiile româneşti", a declarat o participantă la Revelionul pe rit vechi. 

"Snovum Godom o să spun mai întâi, pentru că aceasta este urarea de intrare în noul an. Suntem mereu alături de turci, de tătari, de aromâni, de ruşi şi lipoveni, suntem şi astă-seară aici", a spus Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

Aşa cum cere tradiţia, în noaptea dintre ani, ruşii şi moldovenii de peste Prut au spart câte un pahar pentru a avea un an cât mai bun.

reporter: Daniel Leancă

operator: Alexandru Brînzaru

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri