Sari la conținut

Noi probleme cu cardurile de sănătate

Efectiv nu putem lucra. Aşteptăm. Altceva nu putem să facem. Scoatem cardul pacientului, mai dăm un restart la calculator, deşi el nu are nicio vină. Programul este de aşa fel. Şi aşteptăm. Pacientul se uită la noi şi noi ne uităm la pacient" spune o asistentă.

Problemele au început la ora opt. Niciun medic de familie nu a putut folosi sistemul informatic. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că acest lucru se întâmplă din cauza suprasolicitării reţelei.

dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie: „Singura explicaţie, nu au serverele sufiecient de puternice. Nu au serverele dotate cu puterea respectivă pentru că în momentul în care utilizatorii, sunt şi spitale şi policlinici, intrăm toţi odată totul se blochează."

dr. Elena Vrabie, director general CJAS Galaţi: „Acum este mai aglomerată reţeaua şi este şi perioada la început de lună când se fac raportări, se fac validări şi este o activitate mai intensă."

Astfel, la cabinetele medicilor de familie s-au format imediat cozi la care oamenii au aşteptat ore în şir.

„Lumea este bolnavă. Ce rezolvăm? Am venit de la opt şi 20. Uitaţi-vă câtă lume e. E normal? Nu e normal, dar ce putem face?" spune un pacient.

Luna trecută am păţit acelaşi lucru. Am venit la ora 10 jumătate, 11. Şi mi-au spus că nu mai pot face pentru că nu mai merg calculatoarele. Şi am venit a doau zi" povesteşte o lată gălăţeancă.

În astfel de situaţii, medicii de familie îşi reprogramează pacienţii şi dau reţete în regim offline.

dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie: „Noi nu putem ţine oamenii fără să le dăm acea reţetă. Le dăm pe răspunderea noastră reţete nevalidate, consultaţii nevalidate. Toate programările sunt date peste cap".

În aceste condiţii, medicii au la dispoziţie 72 de ore pentru a valida reţetele şi consultaţiile.

dr. Valentin Boldea, medic de familie: „Teama majorităţii medicilor este de a nu suporta din buzunarul propriu consultaţiile şi reţetele."

Cardurile de sănătate au fost introduse şi au devenit funcţionale de la 1 mai. În total, la nivelul judeţului Galaţi au ajuns peste 400 de mii de carduri de sănătate, iar 12 mii din acestea încă îşi aşteaptă titularii.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu

Pe aceeași temă