Sari la conținut

Etnobotanicele, o problemă nerezolvată. Peste 600 de tineri din Vaslui și Iași, la spital după consumul de droguri

Magazinele de vise au disparut de câţiva ani, dar etnobotanicele se vând in continuare fără probleme pe internet. La Vaslui, un tânăr de 19 ani a ajuns la spital în stare gravă, după ce a consumat astfel de droguri de sinteză împreună cu alţi doi prieteni.

„Eu asta am ţipat: mi-aţi omorât băiatul, când am văzut că a cazut aşa, urlând cu voce schimbată. A intrat în comă, după aceea," povestește Iesofina Ştirbu, mama tânărului.

„Simptomatologia, episodul acut şi faptul ca ea s-a remis în urma tratamentului specific ne îndrumă spre faptul că diagnosticul ar fi de tulburare psihotică acută în urma consumului de substanţe de natură necunoscută," a declarat Dragoș Vochin, şeful Secţiei de Psihiatrie Vaslui.

Din păcate, spun specialiştii, numărul tinerilor care consumă astfel de substanţe este îngrijorător de mare.

Comisarul Romică Ichim, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iasi: „La nivelul județului Vaslui, pentru anul trecut, la urgenţe au fost înregistrate 388 de cazuri, dintre care majoritatea, aproape 60 la sută sunt tineri. Deci, trebuie să ne asteptam ca, dacă acele urgenţe sunt vârfurile piramidei, trebuie să ne gândim că este o baza şi întotdeauna vom avea aceste surprize ale tinerilor care vor încerca diferite substanţe." 

De cele mai multe ori aceşti tineri provin din familiile dezorganizate, spun medicii de la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi. Aceştia au raportat în anul 2014, peste 240 de situaţii la Centrul Antidrog.

Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iaşi: „Predomină cei cu vârste peste 15-16 ani şi, în special, băieţii. Din păcate, sunt mulţi pacienţi care nu sunt la primul consum de acest tip de droguri. Am avut pacienţi, dacă putem să-i numim consumatori cronici, care consumau de un an, de doi ani, care au trecut printr-un serviciu specializat de drogodependenţă şi cu toate acestea problema nu a fost rezolvată."

Consumul de astfel de substanţe este facilitat şi de internet, unde, în ultima perioadă, sunt puse spre vânzare tot felul de amesecuri, fără ca autoritaţile să poată acţiona.

„Răspunsul meu e exact același. Internetul e un spațiu liber pe care poate comanda oricine ceea ce-și dorește. În momentul în care nu e interzis de lege, înseamnă că e permis," a declarat Daniel Horodniceanu, procuror șef DIICOT Iași.

Spre deosebire de celelalte droguri, în cazul etnobotanicelor consumul nu este pedepsit prin lege.