Numărul femeilor bătute de partenerii de viață, în creștere cu 10 la sută

Data publicării:
femei abuzate

Carmen povesteşte că ultimii ani din viaţă au fost un calvar din cauza bătăilor frecvente pe care le primea de la partenerul de viață. A ajuns pe patul de spital de mai multe ori după ce bărbatul a lovit-o fără milă. Femeia povesteşte printre lacrimi că și fiul ei de numai 10 ani era terorizat din cauza scandalurilor:

„De la prima palmă a început să dea cu picioarele în mine, a fost iarna când a început să tragă în mine, a sărit la mine cu tot, a dat în mine cu tot ce a nimerit, a spart, a trântit, a vorbit, au văzut copiii, băieţelul, nu a putut să doarmă, striga la mine,” povestește femeia despre teroarea la care a fost supusă.

În această situație sunt sute de femei. Puţine au curajul să plece însă din sânul familiei şi să-şi refacă viaţa.

„Anul acesta, până în prezent, am avut 34 de beneficiare împreună cu copiii lor care s-au cifrat undeva la 70 de copii. Pe parcursul şederii în unitatea noastră care este undeva până la șase luni, acestora li se oferă diferite servicii, mâncare, cazare, educaţie, căutarea unui loc de muncă,” a declarat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

Creșterea violenței asupra femeilor este demonstrată și de numărul tot mai mare de cazuri în care victimele au nevoie de îngrijiri medicale.

„Ajung în serviciul nostru cu diferite traumatisme cranio-cerebrale, toraco-abdominale, ale membrelor. La externare li se recomandă o consiliere psihiatrică sau psihologică,” a spus Gabriel Perianu, medic la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași.

Iar asta pentru că pe lângă rănile fizice, de suferit are şi psihicul.

„Persoanele terorizate de această formă de abuz suportă diferite afecţiuni somatice şi se îmbolnăvesc mult mai uşor, sunt mult mai vulnerabile la factori fizici şi orice formă de agasare ca să spun aşa determină tot felul de boli în timp,” a explicat psihologul Ioan Gotcă.

De anul trecut, legislaţia prevede că orice victimă a violenţei în familie poate solicita în instanţă un ordin de protecţie. La Iaşi, au fost emise până acum 49 de astfel de decizii.

„Pornind de la obligarea, evacuarea agresorului din locuinţa comună chiar dacă este singurul proprietar al acesteia, interdicţie de a se apropia la anumite distanţe de partea vătămată, de copii, de anumite locaţii,” a spus comisarul Mădălin Țăranu, reprezentant al Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Dacă ordinul de protecţie nu este respectat de agresor, acesta comite o infracțiune ce se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an.


 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri