Sari la conținut

Povestea unui învingător: Un tânăr imobilizat în scaun cu rotile are o carieră de succes

Ovidiu Panainte are 30 de ani și este un învingător. Diagnosticat cu distrofie musculară progresivă, tânărul a luptat din răsputeri să-și construiască o carieră.

„Am venit la facultate. Exista și o teamă în special în anotimpul de iarnă. Îmi era frică să nu cad, să alunec pe gheață, să-mi rup piciorul și am preferat atunci să mă ajute colegii să ajung la cursuri. Mă duceau în spate la început pentru că nu am avut scaun de rotile atunci,” povestește Ovidiu Panainte, coordonator Centrul 3D.

Impresionat de voința tânărului, fostul rector al universității a demarat o campanie de strângere de fonduri astfel încât studentul să poată beneficia de un transplant de celule stem la Kiev. În urma campaniei s-au strâns 30 de mii de euro iar Ovidiu a fost operat cu succes. A terminat facultatea așa cum și-a dorit, iar în ziua absolvirii toate eforturile sale au fost răsplătite. I s-a oferit un loc de muncă în cadrul Universității.

„În 2009 când a absolvit și el facultatea noi am inaugurat centrul 3D. Și ne-am gândit și la el. El a acceptat și ne-am bucurat și de atunci lucrează acolo,” a declarat Gerard Jităreanu, președintele Senatului USAMV Iași.

Au trecut cinci ani de atunci iar acum îl găsim pe Ovidiu, la serviciu, în centrul 3D. Aici, împreună cu un coleg informatician creează prototipuri pentru studenții universității.

„La început a fost un pic ciudat, fiind un coleg cu handicap, dar nu am judecat acest lucru pentru că am văzut, cu cât a trecut timpul, că este o persoană muncitoare, este un om cu care poți lucra la un nivel înalt,” explică Andrei Istrate, informatician Centrul 3D. 

De la cadre didactice la studenți, toți din Universitate îl consideră un exemplu.

„Am remarcat profesionalismul, pasinea fără de care în domeniile astea nu pot să reziști și chiar o dăruire dusă dincolo de limita normală a oamenilor și cred că munca lui aici este în primul rând în beneficiul universităților, a studenților și al cadrelor didactice,” spune Mihai Stanciu, prodecanul Facultății de Agricultură.

„Mi se pare remarcabil. Arată faptul că se poate indiferent de situație și este o motivație, unfactor motivațional pentru noi toți,” a adăugat o colegă a lui Ovidiu Panainte. 

Tânărul locuiește împreună cu soția lui în campusul Universității iar acum visul său este să aibă un copil.