Sari la conținut

PSD preia controlul în CJ Iași. Liberalul Victor Chirilă a fost demis din funcția de vicepreședinte

Conflictul din Consiliul Județean Iași a izbucnit marți, când o ședință a fost anulată deoarece președintele CJ Cristian Adomniței a refuzat să participe și nu a desemnat un înlocuitor. Decizia de neparticipare a fost luată după ce Cristian Adomniței, Victor Chirilă, consilerii PNL și PDL au aflat că PSD depusese cu un sfert de oră înainte de ședință un proiect care viza demiterea vicepreședintelui CJ.

Victor Chirilă a fost demis din funcţia de vicepreşedinte cu 20 de voturi pentru şi 4 împotrivă. 14 voturi au fost de la PSD, 4 de la PP-DD şi două de la PDL. Consilierii PNL au părăsit sala şi nu au participat la vot.

„Am încercat, şi se pare că am şi reuşit, să ne repoziţionăm politic, încercând totodată să realizăm o nouă majoritate în Consiliul Judeţean. Pentru că ne-am propus ca proiectele judeţului să nu mai facă obiectul unui joc de ping pong între majorităţile create ad-hoc în cadrul şedinţelor de consiliu,” a spus Cristian Stanciu, liderul consilierilor PSD.

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean a făcut alte calcule aritmetice: „Este ridicol să spui că renunţi la o majoritate confortabilă de peste două treimi cu 26 de consilieri USL din 37 să schimbi cu o majoritate de 18 cu doi fugari.”

Ajuns vicepreşedinte, Alin Aivănoaiei va trebui să facă echipă cu Cristian Adomniţei în conducerea Consiliului Judeţean.

„Nu mi-a plăcut atitudinea domnului preşedinte Adomniţei care a avut o abordare că PP-DD ar fi o anexă,” a declarat Alin Constantin Aivănoaiei, consilier judeţean PP-DD.

Consilierii PDL şi-au împărţit voturile. Nu au votat cu toţii nici măcar propriul candidat, Radu Ursanu propus de asemena ca înlocuitor a lui Victor Chirilă.

„Dacă nu puneam candidat, ne-aţi fi spus de ce nu punem candidat. Dacă am pus candidat, de ce aţi pus candidaţi,” a spus Radu Ionel Ursanu, consilier PD-L.

După înfrângerea de astăzi, preşedintele PNL a anunţat că viceprimarul Marius Dangă îşi va prezenta demisia la prima şedinţă a Consiliului Local.