REPORTAJ. Fabrica de Țigarete din Iași a ajuns o ruină după privatizare

Data publicării:
fabrica de tigari in paragina

Fabrica de Ţigarete din Iaşi sau Manufactura de Ţigări, cum i se spunea, a fost înfiinţată în anul 1864. În al doilea război mondial clădirile au fost distruse în mare parte, însă apoi au fost refăcute, iar în 1945 a început din nou producţia producă din nou. Snagov, Bucegi, Carpaţi dar şi ţigări de lux care ajungeau în Polonia, Ucraina sau Basarabia era produse în cantităţi industriale.

În anul 1998, Fabrica de Țigarete din Iași producea, în fiecare zi, 12 tone de țigări. Mai exact, avea un rulaj zilnic de 150.000 de lei. La 11 ani de la închidere, fosta fabrică a devenit o sursă sigură de venit pentru hoții de fier vechi. 

În anul 2.000, pachetul majoritar de acţiuni al fabricii a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Niculae. Se muncea la foc continuu, profit era, iar salariile erau pe măsură. De trei ori mai mari decât venitul mediu din acea perioadă. 

În iunie 2003, 200 de angajaţi au fost anunţati că au rămas fără loc de muncă.

„Ni s-a spus ca Regia a intrat in faliment, este insolvabila, datoriile acumulate…spre uimirea noastră, pentru că știam că se câștigă bine,” spune Dumitru Pintilie, fost angajat. 

Foştii angajaţi din industrie sunt de părere că nu este decât un singur vinovat pentru această privatizare eşuată.

„Fără discuție, Statul român, în toate domeniile de activitate s-a văzut foarte clar că privatizările au însemnat distrugerea unor ramuri de activitate care, în trecut, pentru România însemnau foate mulți bani,” spune Doru Alexandrescu, președintele Blocului Național Sindical Iași.

Clădirile fostei Fabrici de Ţigarete sunt pe lista monumentelor istorice, însă doar una dintre ele, fostul depozit, mai are şanse să rămână în picioare. Asta doar în cazul în care Complexul Muzeal Moldova va obţine fonduri norvegiene pentru transformarea ei în muzeu.

„Dacă vom câștiga acest proiect, vorbim de aproape două milioane de euro însemnând consolidarea clădirii, restaurarea ei și aducerea ei la cheie. Nu și amenajarea acestui muzeu care va urma după,” explică Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.

Celelalte două clădiri au fost dărâmate de hoţii de fier vechi care au scos până şi ramele de la geamuri şi uşi pentru a le vinde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri