Sari la conținut

Crăciun de poveste în Maramureş

A fost un Crãciun de poveste în Maramureş. A nins, cetele de colindãtori au bãtut din poartã în poartã, iar mesele au fost pline. Oaspeţii s-au bucurat din plin de atmosfera de sãrbãtoare din jurul lor.

Au răsunat colinde la Cavnic încă de la primele ore ale dimineţii, pentru turiştii care s-au retras de sărbători în peisajul de basm. Oaspeţii i-au întâmpinat cu bucurie.

Colindătorii nu au venit singuri, ci cu brondoşi. Tineri mascaţi, cu clopote agăţate de ei, care fac zgomot. Legenda spune că astfel sunt alungate spiritele rele.

În curtea unei pensiuni, turiştii au ajutat la tăierea porcului. Apoi ceaunele au început să sfârâie, iar pe mese să apară tot mai multe bucate cu miros irezistibil. Peisajul a fost unul autentic de sărbători

"Eu locuiesc în Suedia. Cel mai frumos este acasă. În fiecare an vin cu plăcere, să îmi aud colindele, să îmi văd obiceiurile şi să îmi păstrez tradiţiile", spun un turist.

În timp ce unii s-au bucurat de tradiţii, alţii au dat o fugă pe pârtie. Vremea a fost ideală pentru schi.

În noaptea de Crãciun nimeni nu a dormit pânã târziu. Colindãtorii au mers din casã în casã şi au fost primiţi cum se cuvine.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa