Sari la conținut

Infiltraţii în Barajul Leşu, după ce în lac s-au acumulat 3 milioane de metri cubi de apă

A fost stare de pericol duminică, în zona barajului Leşu, unde creşterea nivelului apei din lacul de acumulare a dus la creşterea infiltraţiilor în baraj. Din cauza precipitaţiilor, volumul apei din lac a ajuns la 3 milioane de metri cubi şi a fost nevoie de o intervenţie de urgenţă pentru a fi înlăturat pericolul de inundare a centralei hidroelectrice.

5

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, angajaţii instituţiei au monitorizat în permanenţă situaţia barajului Leşu, mai ales că în ultimele zile au fost emise mai multe avertizări hidrologice.

“Începând de vineri, golirea de fund a funcționat la capacitate maximă dar, cu toate acestea, debitul afluentului a dus la acumularea unul volum de aproape 3 milioane mc de apă în lac. Concomitent cu creșterea nivelului în lac, au crescut și infiltrațiile în baraj”, a transmis directorul ABA Crişuri, Dorel Dume.

Pentru că situaţia risca să devină gravă, duminică, angajații Sistemului Hidrotehnic Crișul Repede au intervenit cu un buldoexcavator la canalul pluvial din incinta Centralei Hidroelectrice Leșu. În acest fel, a fost mărită secțiunea de scurgere şi a fost astfel înlăturat pericolul de inundare a incintei.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au anunţat luni dimineaţa că debitele râurilor sunt în creștere pe cursurile inferioare ale principalelor râuri. Se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe Crișul Negru, la Zerind (depășire de 60 cm), la Tinca (depășire de 10 cm) și la Talpoș (depășire de 72 cm).

Editor web: Adrian Laboş
Foto: ABA Crişuri