Sari la conținut

Nemulţumiri în localităţile de graniţă din cauza cozilor uriaşe de camioane

Cozile care se întind pe mai mulţi kilometri la ieşirea din ţară spre Ungaria nu sunt un calvar doar pentru şoferii de camioane. Cei care locuiesc în comunele de la graniţă se plâng că noaptea nu pot dormi din cauza claxoanelor, iar în timpul zilei sunt poluaţi de noxele vehiculelor. Mai mult, intrarea pe Drumul Naţional 1 s-a transformat într-o adevărată aventură, deoarece vizibilitatea este aproape zero din cauza automarfarelor oprite pe marginea şoselei.

Doar cu multă atenţie şi bunăvoinţă din partea celorlaţi participanţi la trafic ai şanse să intri cu maşina pe DN1. Accesul la drumul principal este îngreunat din cauza sutelor de camioane care blochează în totalitate cel puţin o bandă.

"Ne încurcă foarte mult TIR-urile şi nu se iau măsuri", e nemulţumit un localnic din Borş.

"- Cam greu, cam greu.
- Vă asiguraţi mai mult ca de obicei ?
- Da, trebuie.
- Ce ar fi de făcut?
- Aici nu se poate face nimic, poate un semafor."

"De multe ori se opresc camioanele chiar în intersecţie şi blochează strada şi foarte multe accidente am văzut întâmplate din cauza lor."

Cei care locuiesc în apropierea punctului de trecere a frontierei spun că şoferii de camioane folosesc foarte des claxoanele. E felul lor de a protesta faţă de controlul autorităţilor de la frontieră, spun localnicii.

"În timpul nopţii nu prea putem dormi; avem trei copii mici care la orice claxon se trezesc."

"Cozile din ultima perioadă şi-au pus amprenta şi asupra drumului. În mare parte din timp, prima bandă este ocupată de camioanele extrem de grele, iar pe stratul de astfalt se văd deja foarte multe denivelări", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

Primarul comunei Borş, Geza Batori, se plânge şi de lipsa de civilizaţie a unor şoferi de camioane. "Aceşti oameni dacă stau ore întregi la coadă, au şi necesităţi; plus aruncă toate mizeriile, cutii de ţigări şi gunoaie şi după ce se termină coada normal că arată foarte nasol."

Calvarul locuitorilor din zonă este departe de a se fi sfârşit. Miercuri seara, de la ora 23, autorităţile maghiare au impus o interdicţie de a circula pentru 24 de ore în ţara vecină pentru vehiculele mai mari de 7,5 tone.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus