Oradea, oraşul statuilor. Șase statui vor fi amplasate, anul acesta, în municipiu

Data publicării:
oradea statui

Șase statui vor fi amplasate în acest an, în Oradea. Monumentele vor fi dezvelite în zona centrală a orașului și îi vor reprezenta, printre alții, pe regele Ferdinand, episcopii Radu Demetriu sau Roman Ciorogariu ori pe omul politic Iuliu Maniu. Este felul în care edilii marchează 100 de ani de administrație românească în Oradea.

În cazul a două dintre cele șase statui administrația locală a lansat anul trecut un concurs de proiecte. Monumentele vor fi amplasate în primăvara acestui an, în Piața Unirii.

“În faţa Bisericii cu Lună din oraş va fi construită statuia episcopului ortodox Roman Ciorogariu, în timp ce pe cealaltă parte a drumului, în faţa Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae, va fi amplasată statuia episcopului Radu Demetriu”, a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

O altă statuie va fi cea a lui Iuliu Maniu, care va fi așezată în liceul care îi poartă numele omului politic. Un monument dedicat celui mai longeviv primar al Oradei, Rimler Karoly, va fi dezvelit, în cursul acestui an, în incinta sediului administrației locale.

“Tot în 2019 va fi dezvelită statuia ecvestră a Regelui României Ferdinand I. Ea va fi amplasată în această locaţie, de unde va fi relocată statuia lui Mihai Viteazul. Monumentul domnitorului va fi mutat în Piaţa Gojdu, în faţa Catedralei Ortodoxe din oraş”, a precizat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

A șasea statuie va fi a celui mai important arhitect orădean, Rimanoczy Kalman Jr., și va fi amplasată pe Corso, în zona bisericii catolice Olosig.

„Astfel dorim să marcăm anul Centenarului României şi, de asemenea, Centenarul Oradei, pentru că oraşul împlineşte în acest an 100 de ani de administraţie românească şi pentru că ne dorim să punem la loc de frunte câteva personalităţi importante din istorie”, a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri