Pregătiri pentru Carnavalul Florilor de la Debreţin, în Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
pregatiri Carnavlul Florilor Debretin (5)

E sărbătoare la vecinii maghiari. Mai sunt doar câteva zile până când pe străzile din Debreţin vor defila care alegorice, împodobite cu sute de mii de flori. Carnavalul florilor, organizat pentru al 51-lea an la rând, este un eveniment unic în Europa. Muncitorii lucrează de zor ca să termine la timp platformele împodobite ce vor putea fi admirate în weekend de localnici şi de turişti.

pregatiri Carnavlul Florilor Debretin (5)
pregatiri Carnavlul Florilor Debretin (5)

În atelierele artiştilor din Debreţin e forfotă mare. După ce au sculptat figurinele, specialiştii fac ultimele retuşuri înainte să le decoreze cu mii de flori uscate. Abia cu câteva ore înainte de paradă, carele alegorice vor fi înfrumuseţate şi cu flori proaspete. Anul acesta, cel mai spectaculos car alegoric va fi un dinozaur lung de 21 de metri care va avea aproximativ 80 de mii de flori.

"Decupăm figurinele, le tăiem în două, iar lăcătuşul le asamblează mai apoi. Practic, polistirenul este montat pe structuri metalice", explică Laszlo Balogh, sculptor.

"Împodobirea unui car necesită aproximativ 2-3 zile, cu flori şi cu inscripţii cu tot. Noi folosim cel mai mult florile de culoare mov şi pe cele albastre", spune Fanni Vekany, decorator floral.

Sărbătoarea atrage anual zeci de mii de turişti în oraşul maghiar. Alaiul va defila duminică, pe străzile din Debreţin.

"În Debreţin există 200 de mii de locuitori, iar în această perioadă, turiştii vor dubla numărul acestora", a precizat Edit Bodor, managerul festivalului.

Pe 21 august, sărbătoarea se va muta la Oradea, oraş înfrăţit cu Debreţin.

"Este o relaţie de bună vecinătate şi o recunoaştere a procentului consistent de orădeni de naţionalitate maghiară. O parte din sărbătoarea lor devine şi sărbătoarea noastră", a declarat Dacian Palladi, managerul public al municipiului Oradea

La fel ca în ultimii ani, celor două oraşe vor avea un car comun.

"Va avea nişte reprezentări simbolice valabile pentru ambele oraşe. Pornind de la cultura creştină, care este prezentă în ambele oraşe, până la forţa oamenilor locului care s-au împotrivit tuturor cuceritorilor păgâni care de-a lungul timpului au trecut peste aceste locuri", a explicat Mihai Jurca, directorul APTOR.

Parada Florilor este dedicată primului rege al Ungariei, Sfântul Ştefan.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri