Sari la conținut

Alături de cei loviţi, peste graniță, de furia apelor 

”Da, deci Sava şi Dunărea sunt în creştere. În loc să scadă”. Milan Pantin este român, de naţionalitate sârbă. Evenimentele petrecute în ultimele zile în patria-mamă îl face să fie furios pe natură, dar îşi doreşte să ajute poportul sârb: ”Ca să păţeşti aşa ceva... involuntar sau neaşteptat, părerea mea, o durere mare pentru persoanele aflat în dificultate acolo”, - Cu ce o să îi ajutaţi? ”Cu bani, eu cu bani”.

O parte din membrii comunităţii sârbe din localitatea Deta au fost deja în Serbia şi au participat la acţiuni umanitare, pentru a-i sprijini pe cei care şi-ai văzut toata munca de o viaţă luată de ape. ”Din păcate, poporul sârb a fost un popor mult încercat. Şi bineînţeles că sentimentele sunt foarte emoţionante, pentru ca să vezi bătrâni suferind, să vezi bătrâni care îşi lasă casele”, afirmă Diana Tătăruşanu.

Pompierii timişoreni vor ajunge la poporul vecin atins de inundaţii. Cu echipamente speciale pentru catastrofe naturale, timp de șapte zile, vor munci cot la cot cu autorităţile din Serbia.

Trei autocamioane sunt acum pregătite să plece spre ţara vecină. Timp de șapte zile, opt cadre militare din Timişoara vor oferi sprijin autorităţilor din Serbia. Vor fi trimise mai multe echipamente, printre care motopompe, motogeneratoare şi bărci pneumatice. ”Avem condiţii proprii de cazare în corturi, pe care le transportăm cu camioanele din dotare, şi intervenim acolo unde este nevoie”, spune căpitanul Codruţ Brânduşoiu, comandant de detaşament la ISU Banat.

”Şi ei ne-au ajutat în 2005, cu alte forţe internaţionale. Având în vedere că şi asta e tot o misiune internaţională, am fost selectaţi pentru a participa la aşa ceva”, spune și plutonier-major Miodrag Momirov, de la ISU Banat.

Şi rugbyiştii de la RCM Timişoara şi-au adus contribuţia la ajutorarea celor afectaţii de inundaţiile din Serbia. Întreaga echipă a contribuit, chiar și din fondul de amenzi al formaţiei.

”Ne bucurăm că putem face un efort pentru aceste persoane care au într-adevăr nevoie. Ne bucurăm pentru că acum ne-a venit și nouă rândul. Dacă ei ne-au ajutat în trecut, acum ne bucurăm că putem face acest lucru pentru ei”, ne-a declarat Daniel Carpo, jucător la RCM Timișoara.

Consulatul General al Republicii Serbia din Timișoara sprijnă orice inițiativă, venită din partea timișorenilor și românilor, în general. ”În primul rând, eu sunt impresionat de sprijinul și de ajutorul de la poprul român și sârb, aici, în județul Timiș, în Timișoara și în alte județe”, precizează Lazar Manojlović, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara.

Lista completă a centrelor de colectare a ajutoarelor pentru sinistrații din Serbia, deschise la Timişoara, o găsiţi pe site-ul digi24.ro, secţiunea Timisoara.

În această după amiază, puţin după ora 17, un convoi cu echipamentele de intervenţie de la ISU ”Banat” a plecat spre Serbia.  Despre misiunea pompierilor timişoreni am vorbit cu maiorul Lucian Mihoc, inspector-şef la ISU ”Banat”.  

reporteri: A. Iriza/ I. Sapianu
operatori: G. Ştefăniţă/ V. Jiva
editor web: C. Țenche