Experiment Digi24 Timișoara: ajungi mai repede pe noile bucăți de autostradă sau pe drumul naţional?

Data publicării:
experiment prima

Nici să porneşti la drum nu e tocmai simplu... În lipsa indicatoarelor rutiere, şoferii pot ajunge la autostradă doar dacă se ghidează după panourile care anunţă utilaje în manevră. Accesul e dificil, nu se face de pe drumul naţional, ci de pe un drum judeţean.

Pentru a circula pe lotul 1 al tronsonului de autostradă dintre Lugoj şi Deva, şoferii virează la stânga în comuna Belinţ, iar minute bune vor circula extrem de încet... Nu e cel mai bun asfalt, însă gropile pot fi evitate pentru că pe această şosea există o limită de viteză: de doar 10 kilometri pe oră.

După 10 minute, trecând peste denivelări și limitări de viteză, șoferii dau, în cele din urmă, de autostradă. Odată intrați pe lotul 1, indicatorul arată clar că pedala de accelerație poate fi călcată până la 130 de kilometri pe oră. Cei 27 de kilometri ai tronsonului șoselei rapide, existent acum între Lugoj și Deva, se străbat în mai puțin de 15 minute. Acum suntem nevoiți să ne reîntoarcem pe drumul, național, unde vom călători aproape 100 de kilometri până la Deva, acolo unde începe autostrada care duce spre Orăștie și Sebeș.



Drumul e anevoios: printre căruțe, văi, serpentine. Sunt kilometri întregi de linii continue, iar deseori se formează cozi din cauza tirurilor. La Deva dăm de autostrada spre Orăștie și Sebeș. Primul lot are 24 kilometri, al doilea 19, iar al patrulea 50 kilometri. Al treilea e încă în santier. Asfaltul e de calitate, însă muncitorii sunt încă la datorie pentru ultimele finisaje.

Echipa Digi24 Timișoara a pus punct primei părţi a experimentului aproape de Sebeş. Concluzii?

De două ore și 25 de minute am avut nevoie pentru a ajunge din Belinț, județul Timiș, până lângă Sebeș, în județul Alba.

Călătoria e departe de final, pentru că acum vom vedea de cât timp avem nevoie pentru a ne întoarcere de la Sebeș la Belinț circulând doar pe drumurile naționale. Drumul de întoarcere e mai lung cu aproape 75 de kilometri, iar viteza scade mult din cauza tirurilor și calității asfaltului. Iar experimentul început dimineața se termină seara, cu rezultate clare: drumul din județul Alba până în Timiș, de la Sebeș până la Belinț, a durat 3 ore și 55 de minute. Practic, călătoria s-a prelungit cu o oră și jumătate pentru că nu am circulat pe șosele rapide.

După o zi pe drum, experimentul are un verdict clar: ajungi mai repede la Sebeş pe autostradă, deşi drumul e complicat. Dar cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale sunt optimişti. În 2015 avem şanse să circulăm doar pe autostradă, ca să ajungem de la Lugoj la Sebeş.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...