Sari la conținut

Jose Manuel Barroso, prezent la Timișoara

Într-o sală arhiplină și în prezența a zeci de demnitari, Jose Manuel Barroso a primit titlul academic de Doctor Honoris Causa al UVT.  Politicianul portughez a ținut un discurs de 35 de minute, pomenind că este onorat să se afle în orașul care a adus democrația în România. După zece ani în care a fost președinte al Comisiei Europene, Barroso a vorbit la Timișoara despre problema migranților, spunând că este una dintre cele mai dificile situații cu care se confruntă bătrânul continent.

„Cred că avem datoria de a primi acești refugiați. În același timp, cred că trebuie să fim realiști, iar Europa nu poate să îi primească pe toți cei care imigrează ilegal. Trebuie să  îmbinăm solidaritatea, prin a-i primi pe refugiați din rațiuni umanitare,  cu responsabilitatea, ceea ce înseamnă să luptăm împotriva acelora care exploatează oameni. În același timp, trebuie să ne întărim granițele”, a declarat Jose Manuel Barroso - fost președinte al Comunității Europene.

Barroso a ținut să îi multumescă premierului Dacian Cioloș pentru prezență și   pentru colaborarea în Comisia Europeană.

„Am lucrat împreună în Comisia Europeană perioada 2009-2014 și știind competența, integritatea și entuziasmul de care dă dovadă, sunt sigur că Guvernul României este pe mâini bune”, a continuat Barroso .                                  

„Eu nu am avut parte decât de jumătate din mandatul lui Jose Manuel. A fost o perioadă dificilă, o perioadă de crize succesive. Dacă înțelegem criza ca o oportunitate, atunci putem merge spre evoluție. Și asta a făcut Jose Manuel Durrao Barroso pe perioada mandatului lui”, a precizat Dacian Cioloș.

La finalul evenimentului, Jose Manuel Barroso a primit și un tablou cu portretul său de la artistul omologat de cartea Recordurilor drept cel mai rapid carticaturist din lume, Ștefan Popa Popas.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina