Mizeria, boală grea pentru spital. Unitatea sanitară din Lugoj a primit 5.000 de lei amendă de la DSP

Data publicării:
mizeria prima

Condiţile pe care trebuie să le suporte zilnic pacienţii care vin pentru tratament la Spitalul Municipal din Lugoj ne duc cu gândul mai degrabă la începutul anilor 1900, cam în perioada când a fost construită și clădirea. Renovări au început să se facă abia în urmă cu patru ani. Degeaba, însă. În anumite secţii, holuri sau grupuri sanitare, pacienţii spun că nu simt că sunt într-un spital: ”Mi se par foarte rele (condițiile - n.r), multă mizerie, dacă se poate spune aşa, pacienţii nu sunt trataţi cum trebuie de medici, nici de asistent, trebuie să stai să aştepţi să vină să-ţi dea tratamentul. Cald nu prea este, trebuie să aştepţi să-ţi schimbe aşternuturile, astea sunt mizerabile”, ”Mobilierul este vechi, şi băile. Trebuie să vii, mai ales dacă ai o problemă de urgenţă, neapărat trebuie să vii. Este... ce să facem, aşa-s condiţiile”.

Acoperişul este spart. Din acest motiv, apa se infiltrează în mai multe saloane şi pe holuri. Așa a apărut mucegaiul, periculos pentru pacienți. O recunosc chiar și medicii. Neregulile au ajuns și la urechile inspectorilor DSP, care au mers în control. ”Au fost găsite nereguli în grupurile sanitare, probleme cu infiltraţii la o zonă din structura clădirii, respectiv tavan şi o zonă din structura pereţilor. Şi probleme iarăşi cu aprovizionarea cu materiale dezinfectante şi de igienă personală pentru toate grupurile sanitare”, precizează Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Urmarea controlului? O amendă de 5.000 de lei şi un plan de conformare. Adică, managerul spitalului are trei luni la dispoziție ca să rezolve toate problemele. Unitatea sanitară este în subordinea Primăriei Lugoj. Municipalitatea a alocat în fiecare an câte 400.000 de lei. În acest an, suma alocată ajunge la un milion de lei.

Edilul spune că de fiecare dată a dat spitalului exact sumele cerute de conducere.”Exact banii pe care ni i-au cerut, noi în fiecare an şi în plus le-am dat”, susține Francis Boldea, primarul Lugojului.

Pe de altă parte, managerul se plânge tocmai de lipsa banilor pentru modernizarea spitalului. ”Resursele financiare sunt limitate din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Florin Voichescu, managerul Spitalului Municipal din Lugoj.

Și tot managerul spune că spitalul arată așa și din cauza angajaților, care nu au asigurat curăţenia în saloane sau grupuri sanitare. ”Am stat de vorbă cu angajaţii, în primul rând cu şeful de secţie, cu asistentul şef, în parte îşi recunosc vina şi ca atare am dispus nişte măsuri imediate”, anunță Florin Voichescu.

”O să am din nou o discuţie cu conducerea, întrucât am mai avut în urmă cu câteva luni o problemă la fel şi nu mi se pare normal să se repete”, spune primarul Francis Boldea.

Până acum, la spitalul din Lugoj au fost modernizate două secţii, dar şi unitatea de primiri urgenţe. Nu s-au mai găsit fonduri pentru secţia de ginecologie sau sălile de naşteri. Paradoxal, aici riscul de-a dezvolta infecţii intraspitaliceşti este cel mai ridicat. O spun chiar medicii.

Reporter: Maria Rohnean/ Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva / George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri