Măicuța care consultă oamenii străzii

Data publicării:
maicuata anastasia

O măicuţă-medic este salvarea oamenilor străzii din Timișoara. Măicuța Anastasia merge lună de lună la un adăpost, unde îi consultă pe acești oameni, le face analize şi îi ajută să îşi rezolve gratuit problemele medicale. Totul, grație unei colaborări între Mitropolia Banatului şi Fundaţia Profilaxis. Astfel, persoane care nu au acte de identitate sau asigurare de sănătate beneficiază de ajutor medical specializat, care de multe ori le poate salva viața.

Măicuța Anastasia a ales calea monahală în anul 2007, pe când era studentă în anul IV la Medicină. A îmbrăcat straiele sfinte fără să renunțe la halatul de medic, hotărâtă să le ofere bolnavilor o vorbă bună pentru suflet, dar şi un sfat pentru sănătatea lor.

”De fapt, tot timpul o boală trupească ascunde mai mult o suferință sufletească. Pentru că, văzând reacția oamenilor care vin la cabinet, prima dată sunt foarte uimiți că nu au mai întâlnit o maică medic, alții plâng şi alții pleacă îmbrățișându-mă şi spunând că o să mai vin la dumneavoastră şi dacă nu mai sunt bolnav”, a declarat Măicuţa Anastasia, medic interne.

De anul trecut, măicuța, care este specializată în medicină internă, face parte din echipa medicală a unei policlinici private. Cu ajutorul Mitropoliei Banatului şi a Fundației de Sprijin Medical Profilaxis, ea le este alături şi oamenilor străzii.

”Acolo sunt aproximativ 50 de persoane şi când noi ne-am dus să le ducem hrană şi îmbrăcăminte, am constatat că erau dintre ei foarte mulți, dacă nu putem să spunem că toţi aveau nevoie de asistență medicală” - ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului

”Am hotărât să mergem o dată pe lună, să mergem o dată pe lună eu cu ecograful şi cu asistentul pentru analize.  Şi am zis că e mai ușor să mergem noi acolo, în mediul lor, altfel se simt, altfel vorbesc”, a declarat măicuța Anastasia, medic interne.

Oamenii nevoiași beneficiază astfel de consultații şi de analize gratuite. Sunt văzuți întâi la adăpost, iar apoi, în funcție de starea lor de sănătate, sunt trimiși către alți medici specialiști, în policlinică.

 ”Sunt îndrumați, în funcție de specialitățile la care este nevoie de consult de specialitate, să vină aici în clinică pentru a fi evaluați, pentru a li se efectua investigații medicale, pentru a pune diagnostic şi pentru a trata”, a declarat Virgil Musta, președintele Fundației Profilaxis.

”Completarea serviciilor aduse de Mitropolie e un mare beneficiu pentru noi, pentru că un tomograf portabil sau recoltarea de sânge pentru analize medicale a venit în sprijinul beneficiarilor noştri”, a declarat Raluca Costea, purt. de cuv. Direcţia de Asist. Socială Timișoara.

Grație mitropoliei şi măicuței Anastasia, peste 50 de oameni ai străzi au beneficiat până acum de ajutor medical.

reporter: Mihaela Creţu/ operator: George Ştefăniţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri