35 de parcuri eoliene vor fi construite în Vaslui

Data publicării:
20032013 20eoliene-55845

Pentru construirea acestora, 25 de firme au primit autorizaţie de la Consiliul Judeţean, iar investiţia este de aproape 600 milioane de euro. Două parcuri eoliene au fost deja date în folosinţă în comunele Vutcani şi Drânceni.

Mai multe firme din Portugalia, Olanda sau Germania s-au lăsat convinse de vântul care bate pe dealurile Vasluiului şi au decis să investeasca peste o jumătate de miliard de euro în 500 de turbine. Acestea vor fi amplasate în județ până la sfârșitul anului 2015. La Vutcani însă, una dintre comunele unde funcţionează deja un parc eolian, locuitorii nu ştiu nici acum care sunt beneficiile.

Edilii spun că nici nu au visat vreodată la o investiție de asemenea anvergură.

„Cred ca cifrele acestea sunt elocvente, asta înseamnă locuri de muncă, asta înseamnă cheltuieli cu bunuri materiale și servicii”, a declaratDumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui

După o investiție de 22 milioane de euro, în comuna Vutcani au fost puse în funcțiune, de toamna trecută, turbinele care produc energie cu ajutorul vântului.

Parcul eolian din Vutcani se întinde pe o suprafață de 300 de hectare. Fiecare dintre cele 13 turbine amplasate aici produce o energie de 3MW, iar acesta este cel mai avansat tip de turbina eoliană folosit în acest moment în România

Autoritățile locale sunt încântate de investiție, deşi din parcul de eoliene nu au ajuns până acum prea mulţi bani la buget. Reprezentantii Consiliului Județean au precizat că, din impozitul pe profit al investitorilor, jumătate va ajunge în bugetul local și cealaltă jumătate în visteria județului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri