16 suspecți au fost reținuți în dosarul fraudei la examenele pentru permisul auto. „Sufleorul” acționa din 2013

Data actualizării: Data publicării:
barbat
Fraudă la examenul pentru permisul auto. Zeci de candidați au copiat cu ajutorul unui „sufleor”

Din 58 de suspecți, 16 au fost reținuți, 2 arestați preventiv și 6 puși sub control judiciar în dosarul fraudei la examenele pentru permisul auto, anunță IPJ Ilfov. Serviciul Rutier Ilfov efectuează cercetări într-un dosar penal înregistrat în evidențele poliției în luna iunie 2022, privind săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, fals informatic, abuz în serviciu și fals intelectual.

Din probele administrate în cauză a rezultat faptul că, în perioada 2018-2022, un instructor auto împreună cu o persoană fără calitate (sufleor) au racolat și au sprijinit zeci de persoane neșcolarizate să fraudeze proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București.

Potrivit IPJ Ilfov, candidatul intra în sala de examen purtând pe îmbrăcăminte și în urechi tehnică de natură a-i permite să filmeze monitorul și să comunice în exterior cu sufleorul, acesta din urmă transmițându-i răspunsurile corecte aferente chestionarului auto repartizat aleatoriu de către sistemul informatic, cu consecința promovării de către cel dintâi a probei teoretice.

De asemenea, s-a stabilit că activitatea infracțională a debutat în anul 2013, când sufleorul intra în sala de examen odată cu candidatul și profitând de faptul că monitoarele erau apropiate, îi indica acestuia, cu degetele, răspunsurile corecte. Ulterior, când au constatat că monitoarele au fost distanțate, cei 2 au mers în alte județe pentru a verifica dacă peste tot este aceeași situație sau pot frauda proba teoretică într-o altă sală de examinare dintr-un alt județ. Întrucât nu au găsit variante de lucru, au adoptat o altă metodă de fraudare, instructorul auto urcând în sediul DRPCIV cu un rucsac în spate, în care se afla o baterie de motocicletă, sistemul creat fiind de natură a asigura un semnal mai bun pentru ca sufleorul să poată vedea monitorul și auzi candidatul.

În ultima perioadă au utilizat un modem performant care-i oferea posibilitatea sufleorului să dicteze răspunsurile corecte de acasă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul DOS, BAI Ilfov și comanda DRPCIV și SRPCIV București.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri