Botez cu lăutari infectați. Acum, localitatea a intrat în carantină totală

Data publicării:
masina de politie
Mașină de poliție. Imagine descriptivă. Foto: Poliția Română

De la miezul nopţii, două localităţi din judeţul Cluj au intrat în carantină totală.  În una dintre cele două comune, incidenţa depășește 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă localitate, a fost nevoie de restricții severe, după ce aproape întreg satul a participat la un botez unde, se pare, cel puțin unul dintre lăutari era infectat. 

Localitățile care au intrat în carantină sunt Săvădisla și Sic, care au rate de infectare foarte mari. La Săvădisla - 8,72 la mia de locuitori, iar la Sic - 13,57.

La Săvădisla a avut loc o petrecere de botez și apoi s-a constatat că 48 de persoane care au participat la acest eveniment, inclusiv lăutarii, s-au infectat cu SARS-CoV-2. Se pare că cel puțin unul dintre lăutari era infectat deja când a venit la petrecere.

S-a dispus măsura carantinării celor două localități, ca în starea de urgență - nu se va mai putea intra și ieși din localitate fără o declarație pe propria răspundere, iar accesul nu va fi permis decât celor care transportă marfă și alimente, produse sanitare, celor care lucrează și celor care îngrijesc bătrâni. Masca va fi obligatorie, iar amenzile încep de la 500 de lei. Cei care vor încerca să intre în localitate pe căi ocolite riscă să se aleagă cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Începând de sâmbătă încă trei localități din județul Cluj au intrat în scenariul roșu - Câmpia Turzii, Feleacu și Mica. Municipiul Cluj-Napoca este deja în acest scenariu.

Județul Cluj per ansamblu a trecut de rata de infectare de 3 la mia de locuitori, alături de județul Alba și Harghita, precum și București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri