Cad capete după cazul ursului lăsat în agonie şi apoi împuşcat. Prefectul de Harghita, demis de ministrul Marcel Vela

Data actualizării: Data publicării:
prefect harghita

Ministrul de Interne îl va demite pe prefectul judetului Harghita, Andrei Jean-Adrian, după ce un urs a fost lovit sâmbătă seara de o mașină la ieșirea din localitatea Praid și a stat mai bine de zece ore pe marginea drumului agonizând.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Ministerul de Interne, demiterea prefectului de Harghita are legătură cu modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit de o mașină, între localitățile Praid și Sovata.

„A fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale, mai anunță MAI.

Jandarmii au făcut dispozitiv de pază în jurul animalului ca să se asigure că nu va ataca pe nimeni, deși au constatat că ursul are membrele fracturate. Au chemat un veterinar care n-avea însă tranchilizant.

Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împușcat de vânători, duminică la prânz. 

"Sunt absolut revoltat, autorităţile locale aveau tot ce trebuia legal astfel încât să îl tranchilizeze, să facă raport privind starea de sănătate, să vadă dacă se mai poate reabilita, recupera.

În cazul ăsta, autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea fără să intervină", a declarat la Digi24 ministrul Mediului.

Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat pentru Agerpres că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

Redactare G.M.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri