CCR amână pentru septembrie decizia privind impozitarea pensiilor speciale

Data actualizării: Data publicării:
imagine din sala de plen a curtii constitutionale
Decizie a Curții Constituționale. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Curtea Constituțională a amânat o decizie pe sezisările depuse de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție privind impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul va fi dezbătut din nou în septembrie, potrivit informațiilor Digi24.

Judecătorul raportor a cerut amânarea dezbaterilor pe acest proiect pentru că a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile ai căror angajați beneficiază de astfel de pensii, dar nu a primit încă toate răspunsurile, potrivit informațiilor Digi24.

În aceste condiții, judecătorii CCR au decis să amâne dezbaterea sezizărilor privind acest proiect de lege pentru 30 septembrie.

Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege.

Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, spunea atunci Weber.

În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, arăta Weber.

Proiectul de lege a fost contestat la CCR și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Într-o scrisoare publică, președintele ÎCCJ, Corina Corbu, spuneea că astfel de inițiative legislative au condus „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor. Ea vorbea despre „justificări populiste” și spunea că „lipsește o dezbatere realistă” cu privire la inechitățile din sistemul de pensii de serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri