Certificatul Covid, obligatoriu în peste 350 de localități din România. 46 de orașe și municipii, în scenariul roșu

Data actualizării: Data publicării:
certificat covid descarcat pe telefonul mobil
Certificat digital Covid-19. Foto: Inquam Photos / George Călin

Numărul localităților din România unde se înregistrează o incidență de peste 3 la mia de locuitori a ajuns joi la 352, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. Lista include și 46 de orașe și municipii reședință de județ aflate în scenariul roșu. În acest context, certificatul Covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea cu rezultat negativ, devine obligatoriu pentru accesul în anumite spații sau la evenimente.

După ce o localitate atinge incidența de 3 la mia de locuitori este necesară convocarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pentru adoptarea de măsuri de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-COV-2, în conformitate cu prevederile Hotărârilor CNSU și a celor de guvern în vigoare, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

În total, la nivel național, sunt 352 de localități un incidența a ajuns sau a depășit 3 cazuri la mia de locuitori.

Dintre cele 46 de oraşe, 7 au incidenţă de peste 5 la mia de locuitori. Cele mai mari valori ale incidenţei COVID-19 s-au înregistrat în:

- Horezu (judeţul Vâlcea): 43 de cazuri, incidenţă de 6,23;

- Negreşti-Oaş (judeţul Satu Mare): 96 cazuri, incidenţă de 5,62;

- Vişeu de Sus (judeţul Maramureş): 97 de cazuri, incidenţă de 5,47;

- Slănic (judeţul Prahova): 29, incidenţă de 5,44;

- Otopeni (judeţul Ilfov); 108, incidenţă de 5,27

- Bragadiru (judeţul Ilfov): 169 cazuri, incidenţă de 5,46.

- Bechet (judeţul Dolj): 23 cazuri, incidenţă de 5,09;

Dintre cele 306 de comune, 74 au incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 de peste 5 la mia de locuitori. Cele mai mari valori s-au înregistrat în:

- Cătina (judeţul Cluj): 20 cazuri, incidenţă de 12,08;

- Şeica Mică (judeţul Sibiu): 18 cazuri, incidenţă de 10,03;

- Ploscoş (judeţul Cluj): 6 cazuri, incidenţă de 9,66;

- Pojejena (judeţul Caraş-Severin): 26 de cazuri, incidenţă de 9,47;

- Bârsana (judeţul Maramureş): 41 de cazuri, incidenţă de 9,1.

În localitățile în care rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie accesul în restaurante, săli de spectacole sau evenimente se poate face pe baza certificatului verde COVID.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în ședința de Guvern de azi vor fi aduse câteva modificări la hotărârea de săptămâna trecută, astfel încât să nu mai fie nevoie de testarea copiilor cu vârste între 6 și 12 ani în localitățile în care accesul la mai multe activități se face în baza certificatului verde. Persoanele vaccinate vor fi scutite de carantina de noapte, iar magazinele vor rămâne deschise și după ora 18:00 în localitățile cu incidență peste 4 la mie, a mai spus premierul.

Citește și: DOCUMENT. Hotărârea CNSU prin care persoanele vaccinate sunt scutite de carantină, iar copiii între 6 și 12 ani de testare

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri