CTP: Nu-l auzim pe Ciucă analizând războiul. E specialist, doctor! Păstrează o tăcere fecundă. Și o păstrează și legat de plagiatul său

Data publicării:
ctp

Cristian Tudor Popescu a comentat, vineri, la emisiunea Cap Limpede de la Digi24, tăcerea pe care o păstrează prim-ministrul Nicolae Ciucă în legătură cu acuzațiile de plagiat care i se aduc. Gazetarul l-a criticat, de asemenea, și pentru faptul că nu vorbește despre războiul din Ucraina din poziția sa de de premier, de general „în relație strânsă, actuală cu NATO, cu un CV impresionant” - „Să-l auzim pe doctorul în științe militare Ciucă vorbind despre situația din Ucraina!”.

„De ce nu se duce domnul Ciucă în Ucraina? Domnul general Ciucă! Păi, domnul general Ciucă nu numai că nu se duce la Kiev, dar l-ați văzut la vreo televiziune în vreo seară să comenteze ca un general cu patru stele – Irak, Kosovo – situația din Ucraina. Sunt pline ecranele de tot felul de bătrânei în retragere care își dau și ei cu presupusul, mestecă foarte mult talaș pentru că sunt generali în retragere care nu mai au foarte multe informații în clipa de față. N-au informații de primă mână, proaspete, și atunci filosofează și ei. N-au decât!

Dar domnul Ciucă este în relație strânsă, actuală, cu NATO. Este premier, este general. Cu un CV impresionant. Să-l auzim și pe domnul Ciucă ce spune despre ce se întâmplă acolo. Este general, specialist. Este doctor! Cum să nu-l auzim pe doctorul în științe militare Ciucă vorbind despre situația din Ucraina? Uite că nu-l auzim! Deloc! Păstrează o tăcere fecundă. Și păstrează tăcere și în legătură cu plagiatul său. Nu-l auzim arătându-și marea iscusință de von Clausewitz al românilor pe domnul Ciucă, bineînțeles că nu să se apuce să divulge date secrete din rețeaua NATO, dar putea, cu expertiza sa, să ne lumineze cu o analiză în legătură cu Ucraina.

Păstrează tăcerea, o păstrează și cu plagiatul. Lungă vreme de-acum înainte nu se va pronunța nimic în legătură cu plagiatul.

(...)

Ciucă nu va avea o problemă cu plagiatul, din păcate. Eu spun, îmi asum să spun, pentru că de la acuza de plagiat și până în acest moment au trecut trei luni de zile și nu există nicio perspectivă ca să se dea un verdict de către CNATDCU și asta din pricina intervenției directe a domnului Ciucă, premier, care și-a dat în judecată propriul guvern. Cred că e o premieră în România. Ați mai auzit de așa ceva? A dat în judecată ministerul învățământului pentru suspendarea celor trei sesizări. Astfel, CNATDCU nu poate să se pronunțe.

Având în vedere această situație, eu îl consider pe domnul Ciucă, până la proba contrarie, un hoț. Argumentele mele le-am prezentat – domnul Ciucă însuși blochează verdictul cu plagiatul său. Nu dă voie. Dacă nu ar fi făcut operațiunea aia specială de dare în judecată a ministerului învățământului, la ora asta CNATDCU s-ar fi pronunțat și știam o treabă.

De asemenea, pentru mine, domnul Ciucă este un mincinos. Am argumente pentru asta, nu fac afirmația asta pentru că așa mi se pare mie. A afirmat sus și tare că nu va intra în politică niciodată, pentru el funcția de șef al Statului Major al Armatei este sfântă și nu o va întina cu politică niciodată. Știți ce s-a întâmplat după aceea la Radio România Actualități, unde a dat interviul? Au fost șterse pasajele unde spunea asta Ciucă. De către niște cetățeni sârguincioși, de-acolo, jurnaliști. De la radioul de stat. După aceea a venit conducerea, și-a cerut scuze, «facem anchetă», ș.a.m.d. Observați același lucru ca în cazul plagiatului. Intervin niște persoane, niște organe, și blochează – la RRA s-a șters, aici este împiedicat CNATDCU să se pronunțe.

Vă mai amintesc, de asemenea, declarația cu voce de Hanibal – Hanibal ante portas! Domnul general spune: «Nu-mi depun mandatul!», în toamnă, când s-a pus problema. Era premier desemnat și trebuia să facă guvernul. Peste 72 de ore și-a depus mandatul. Am adus argumente la ce spun.

Un ultim argument – eu nu vorbesc decât de fapte – au fost invitați în Parlament, la Comisia pentru Drepturile Omului, în cazul Emilia Șercan, cu operațiunea de compromitere în poliție a Emiliei Șercan, au fost invitați domnul Benone Matei Marian, inspectorul-șef al Poliției și domnul Hăpău, șeful Direcției Serviciului de Informații al Armatei. Au fost invitați să spună niște lucruri în legătură cu ce s-a întâmplat. Nici n-au catadicsit, n-au călcat pe-acolo, n-au băgat în seamă”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri