Cum să nu cazi pradă hoților, în vacanța din străinătate. Sfaturile unui ofițer de poliție

Data publicării:
turisti cu bagaje
Hoții nu iau vacanță, însă, o pot ruina pe a altora. Sunt atenți la orice și, cu atât mai mult, pot profita de faptul că ești turist la ei în țară. Foto: GettyImages

Hoții nu iau vacanță, însă, o pot ruina pe a altora. Sunt atenți la orice și, cu atât mai mult, pot profita de faptul că ești turist la ei în țară. Vigilența și măsurile de securitate sunt cele care te pot ajuta atunci când călătorești. Camelia Potec, președintele Federației de Natație a devenit victima jefuitorilor. I-a fost spartă mașina pe care o închiriase în Barcelona și i-au fost furate mai multe bunuri.

Șefei Federației Române de Înot, Camelia Potec, i-a fost spart autoturismul chiar în parcarea unui centru comercial din Spania. I-au fost furate mai multe lucruri, însă, nu și obiectele de valoare sau actele, pe care le avea pe bancheta din spate a mașinii. A vrut să meargă să depună plângere la poliție, însă, fiind weekend, multe erau închise, după cum spune sportiva.

În această situație poate fi oricine, avertizează specialiștii, care ne recomandă să ne luăm măsuri ne precauție când mergem în vacanțe.

Sorin Stănică, ofițer prevenire Poliția Română: Dacă eventual călătorim cu mașina, să fim atenți să ne protejăm bunurile personale, să nu le lăsăm la vedere, laptopuri, genți, borsete.

Pentru urgențe, dacă am devenit victima unei infracțiuni și dacă suntem în spațiul economic european, numărul unic de urgență 112, într-o documentare prealabilă trebuie să ne informăm inclusiv la numărul de urgență pe care-l putem apela în statul respectiv.

Răzvan Pascu, consultant în turism: Dacă pierdem telefonul, mergem în recepție la hotel și cerem să ne caute numărul ambasadei României.

Pentru a călători în siguranță, este necesar să respectăm câteva reguli esențiale.

Magda Costache, jurnalist Digi24: Înainte de a pleca în vacanță este foarte important să ne informăm despre condițiile de călătorie. Astfel, putem intra pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și putem vedea care este nivelul criminalității, dar și cât de sigur este acel stat.

Răzvan Pascu consultant în turism: În ceea ce privește pașaportul, îl lăsăm la hotel în seif. Orice hotel de la 3 stele încolo are seif, luăm în rucsac sau în geanta de mână doar o copie după pașaport și le recomand turiștilor să facă și o poză cu telefonul.

În ceea ce privește cardurile le recomand să fie pe telefon, se poate plăti cu telefonul, apoi un card fizic în rucsac și unul în seif.

Ar fi bine ca atunci când plecăm în țară străină să avem pe telefon sau scris pe o hârtie numerele de telefon de la ambasada respectivă sau de la una apropiată de la țara respectivă.

Experții în turism recomandă turiștilor să își facă asigurări de călătorie pentru a putea recupera din eventualele pagube.

Reporter: Magda Costache / Operator: Cristi Ionescu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri