Dosarul Revoluției nu a fost soluționat nici după 32 de ani. Ce știu tinerii despre evenimentele din 1989

Data actualizării: Data publicării:
Grup de revoluționari în fața unui tanc în centrul Bucureștiului, în timpul Revoluției române din decembrie 1989.
Grup de revoluționari în fața unui tanc în centrul Bucureștiului, în timpul Revoluției române din decembrie 1989. Foto: Profimedia Images

După aproape 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, procesul evenimentelor rămâne una dintre restanțele sistemului de justiție din România. Luna trecută, Înalta Curte a decis, definitiv, să ceară Parchetului General să refacă actul de acuzare, după ce a exclus mai multe probe.

În 10 noiembrie, ÎCCJ a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Decizia instanţei este definitivă.

Pe 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse de un alt complet de judecată.

În octombrie 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

ÎCCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari.

Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019.

Instanţa a dispus, în octombrie 2020, excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, inclusiv relatări făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale și declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

România a fost condamnată în mod repetat la CEDO pentru că nu a soluționat acest dosar.

Aceasta, în condițiile în care tinerii de azi află despre evenimentele din 1989 doar din manualele de istorie sau de pe internet:

-A fost cea mai mare realizare a românilor după Al Doilea Război Mondial pentru că astfel ne-am recâștigat libertățile. Și pot să spun că de atunci o ducem extrem de bine, chiar dacă lumea azi spune că era mai bine înainte. Nu e chiar așa.

-Eu nu am fost născută atunci, dar ce am învățat la școală și din ce știu eu a fost un fel de revoltă. Oamenii au vrut să fie liberi, nu au fost de acord cu regimul care a fost atunci și și-au dorit libertatea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri