28 de lei pe lună pentru copiii dintr-un centru de excelenţă

Data actualizării: Data publicării:
Niñas manejando un ordenador Three girls manage a computer during computer science class in a school of Madrid
Ninas manejando un ordenador Three girls manage a computer during computer science class in a school of Madrid (Photo by Sofia Moro/Cover/Getty Images)

Elevii săraci, dar cu inteligență peste medie, primesc sprijin să facă performanță. Un exemplu este în Iaşi, unde există un centru unde copiii supradotați primesc cazare in timpul anului școlar, materiale didactice și chiar bani de buzunar. Copiii sunt selectați în urma unor evaluări, iar odată intrați în centru ajung să-și facă acolo o a doua familie.

Andreea are 10 ani și este elevă în clasa a IV-a. Tatăl ei s-a stins în urmă cu trei ani, iar mamei îi era greu să se ocupe de ea.

„Mi-am făcut prieteni și m-au ajutat să mă adaptez facem activități multe, jocuri frumoase, de toate. Facem temele”, a povestit eleva. 

„Acasă cu mine ce făcea, atât: teme. Venea de la școală, se juca cu orice copil, ca la țară. Acolo este educație, civilizație, se vorbește altfel, masă caldă”, a adăugat mama fetei. 

În Centrul de Excelență din Iași ajung doar elevii supradotaţi, în urma unor testări. În total, aici sunt 28 de copii care primesc cazare pe parcursul anului școlar, trei mese calde, rechizite și câte 28 de lei pe lună, bani de buzunar. De asemenea, elevii merg zilnic la meditaţii.

De îngrijirea elevilor se ocupă patru educatori și doi psihologi.

„Suntem mai mult decât educatori, că suntem și psihologi, suntem și traineri, suntem și părinți până la urmă urmei, noi îi îndrumăm la școli, noi îi îndrumăm la facultăți”, a explicat Sorian Topiță, educator  în cadrul Centrului de Excelență Bucium.

Centrul de Excelenţă Bucium a fost înfiinţat la Iaşi în 2005. Anual, pentru fiecare elev se alocă 21.000 de lei, bani care acoperă inclusiv transportul elevilor la Centru. Toţi, fără excepţie, învaţă la licee de elită din Iaşi, sunt olimpici şi au în palmares zeci de medalii obţinute la concursuri naţionale.

De asemenea, și la Cluj-Napoca cei mai buni elevi au parte de sprijin la un centru de excelenţă. Printre ei, Dragoş, olimpic la matematică şi informatică. Vine la centru pentru pregătire suplimentară.

„Orele de la Centrul de Excelență sunt un plus pentru mine. Cu ce faci la clasă nu poți să ajungi neapărat la națională”, a explicat elevul. 

Centrul de excelență din Cluj a fost prima instituție de acest fel din țară. Finanțarea instituției este asigurată din fondurile Inspectoratului judeţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri