Sari la conținut
News Alert

C. T. Popescu: „Sunt mari zăcăminte de prostie în țara noastră”

„E o tristă iluzie să ne spunem că asta e doar 'la ei, acolo'”, a scris Cristian Tudor Popescu pe Republica.ro, după intervenția în direct de la Digi24 din această dimineață. La Jurnalul de seară, jurnalistul a continuat explicația: „Am urmărit apoi reacțiile pe internet la această afirmație și vreau să vă spun că sunt consternat de nivelul de îngustime de minte pe care l-am întâlnit în aceste reacții.”

„Foarte mulți spun: 'Ce treabă avem noi cu Bruxelles și Paris? Pe Aeroportul Otopeni n-o să vină niciodată teroriștii, noi nu suntem ținte'. Sunt mari zăcăminte de prostie în țara noastră, se confirmă acum. Cuvântul război, care a fost rostit de nu știu câte ori astăzi, l-am spus și eu și l-am spus și la atentatele de la Paris, din noiembrie, când am vorbit de al treilea război mondial, care este în desfășurare, acest cuvânt e rostit dar nu e înțeles. Ce înseamnă un război? Că nu avem de-a face cu atacuri sporadice, spontane, disparate ale unor sălbatici și barbari, iarăși cuvinte care au intervenit în declarații ale unor șefi de state”, a spus jurnalistul.

„Asta ne dă o imagine falsă. Acest ISIS nu este o adunătură de primitivi, de barbari care lovesc orbește unde apucă. Sunt o entitate beligerantă cu care ne aflăm într-un război global și care are strategii, planuri, ținte, resurse, trupe speciale, e vorba de un teatru de operațiuni. Strategiile ISIS pot oricând să ducă spre România”, a menționat Cristian Tudor Popescu.

E posibil ca în această gândire strategică, malefică, a ISIS - dar să nu îi suspectăm de prostie, că ne amăgim - la un moment dat să devină interesantă o explozie într-o țară din est, pentru a demonstra acelei țări și tuturor țărilor din est că a fi membru UE nu aduce decât rău, că UE și NATO nu pot să îi apere de atentate, de moarte, de distrugere. În schimb, tocmai faptul că sunt membri UE le poate aduce moarte și distrugere acasă”, a argumentat jurnalistul.

Atunci, ce urmărește gruparea teroristă Stat Islamic? Jurnalistul spune că e absurdă ideea că ISIS vrea să cucerească Europa, ori că dorește să contabilizeze niște morți care nu sunt șefi de stat și comandați militari. „Urmărește să trezească în membrii Uniunii Europene tentația soluțiilor individuale la nivel de stat. Scopurile ISIS sunt politice. ISIS nu urmărește altceva decât scindare, ridicare a elementelor extremiste”, a precizat el.

„E un război și asta înseamnă să acceptăm o idee: în război sunt morți. Au fost și vor fi în următoarele luni, următorii ani, pentru că bomba asta umană din Europa reprezentată atât de musulmanii și persoanele din Orientul Mijlociu venite de demult în Europa, precum și de nou veniți, sunt un rezervor care nu se va epuiza curând, de inși dispuși să stea la coadă și să dea șpagă să se arunce în aer”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„În aceste condiții nu putem gândi atât de îngust, că România e izolată de lucrulile astea, că putem supravieți în felul ăsta și că nu ne privește pe noi ce se întâmplă la Paris, la Bruxelles sau în alt oraș european. Unii nu realizează că nu mai trăim în România ceaușistă, când stăteam aici presați între granițe”, a precizat el.