La Iaşi, 20 din cele 70 de camere de supraveghere funcţionează doar ca decor

Data publicării:
1303 20iasi-54615

Zona Gării şi centrul Iaşiului sunt locurile preferate de tâlhari pentru că, de aproape doi ani, camerele de supraveghere instalate aici nu mai funcţionează. Din cele 70 de aparate, doar 20 mai sunt funcţionale în oraş, aşa că şansele poliţiştilor de a-i prinde pe infractori sunt reduse.

În plus, doar 300 de poliţişti mai patrulează pe străzile Iaşiului, oraş în care locuiesc peste 300.000 de oameni, aşa că au fost sesizate peste 100 de furturi şi tâlhării de la începutul anului.

Cea mai recentă dovadă a faptului că infractorii nu se mai sfiesc este dispariţia a trei busturi din bronz amplasate în parcul Copou, zonă în care sunt montate camere de supraveghere, dar care, desigur, nu funcţionează.

Aparatele au fost cumpărate în 2007 şi au funcţionat doar în perioada de garanţie, adică trei ani. 30 dintre ele s-au defectat, iar alte 20 au fost scoase din uz odată cu începerea lucrărilor de modernizare a infrastructurii din oraş.

Este greu, pentru că şi cei de la Poliţia Naţională ne cereau diferite înregistrări. Momentan, nu putem să le dăm dacă sunt pe zonele în care nu funcţionează camere... Deci a crescut un pic infracţionalitatea”, recunoaşte agentul superior Vasile Florea, dispecer la Poliţia Locală Iaşi.

Pentru că sistemul de supraveghere este ieşit din garanţie, consturile pentru repararea acestuia trebuie suportate acum de Primărie. Sunt alocaţi circa 300.000 de lei noi alocaţi, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga. „Estimăm ca în prima parte a lunii aprilie acest buget să fie aprobat de către plenul consiliului”, spune acesta. În aceste condiţii, camerele vor fi din nou funcţionale, cel mai devreme, la vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri