Ministrul de Finanțe al R. Moldova, pus oficial sub învinuire. Riscă șase ani de închisoare

Data publicării:
veacelav 20negruta-50537

„Acuzarea i-a fost înaintată pe 14 februarie. Este învinuit pentru abuz de serviciu. Domnul ministru a fost audiat, iar declarațiile acestuia urmează să fie verificate și contrapuse cu materialul probatoriu”, a declarat pentru Unimedia Ruslan Popov, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție.

Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, este învinuit de procurori că ar fi încălcat legea atunci când „s-a grăbit” să achite fostului director al Asociației Parlamentul '90, Pantelei Sandulachi, un prejudiciu moral de 400 000 euro.

La rândul său, Ministerul Finanțelor subliniază că nu a făcut decât să respecte legea și să execute un titlu executoriu emis de instanța de judecată.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a intentat o urmărire penală pe numele factorilor de decizie din Ministerul Finanțelor, în baza articolului „abuz de serviciu, săvârșit de către o persoană publică”.

Dacă este găsit vinovat, ministrul riscă până la șase ani închisoare.

Veaceslav Negruța este ministru al Partidului Liberal-Democrat, în timp ce șefia organelor de luptă anticorupție a revenit Partidului Democrat, conform algoritmului de guvernare stabilit în 2011, când Alianța pentru Integrare Europeană a venit la guvernare.

Între cele două formațiuni au apărut însă mari divergențe, care au culminat cu anunțul premierului Filat că se retrage din AIE, urmată apoi de desființarea în Parlament a funcției de prim-vicepreședinte, pe care o deținea Vlad Plahotniuc, un influent om de afaceri din Partidul Democrat.

Guvernul se află de câteva zile în vizorul organelor anticorupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri