SCUZE TARDIVE. Senatorii își recunosc greșeala la vot în cazul Diaconu

Data publicării:
22112012 20m 20senatori 20diaconu-34790

Parlamentarii din camera superioară au transmis azi un mesaj de „mea culpa” pentru votul acordat în majoritate pentru menținerea lui Mircea Diaconu în postul de senator, fapt care a însemnat neaplicarea unei decizii definitive și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce Agenția Națională de Intgritate a constatat incompatibilitatea lui.

Poziția lor vine la o zi după ultima ședință a parlamentului din această legislatură și la o zi după ce judecătorii Curții Constituționale a României au decis, în unanimitate, că există un conflict de natură constituțională în cazul votului senatorilor și au constatat că mandatul lui Mircea Diaconu a încetat de fapt în luna iunie, data deciziei judecătorilor supremi.

Senatorii spun însă nu şi-au putut lua prima decizie înapoi, aşa că au încălcat decizia instanţei supreme. Acum recunosc că este o situaţie confuză şi nu au soluţii. Dar găsesc repede ţapul ispăşitor. Legea ANI pe care tot Senatul a adoptat-o e greşită.

Senatorii caută un „ţap ispăşitor”

„De ce nu dă cineva totuşi, din partea Senatului, o explicaţie mai clară în legătură cu cazul Diaconu, pentru că toată lumea e într-o confuzie generală”, a declarat Radu Berceanu.

„Situaţia domnului senator Diaconu ne arată greşeala Legii ANI. Agenţia este o autoritate administrativă autonomă, punct. Cu toate acestea, la atribuţii, când este vorba despre incompatibilităţi, am permis ca agenţia să aducă hotărârea. (...) Greşeala e în ograda noastră şi trebuie să modificăm legea”, a subliniat Gyorgy Frunda.

„Practic, ANI funcţionează ca instanţă şi tu ai doar dreptul la recurs la o decizie de instanţă, ceea ce nu e în regulă”, a spus și Crin Antonescu, conform declarațiilor din stenogramele Biroului Permanent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri