Sari la conținut

Seceta s-a instalat în nordul şi sudul României

Ion Smarandache are în sudul ţării peste 25 de hectare de porumb. Acum nu mai speră la un profit mare, ci doar să mai salveze o parte din producţie.

Ion Smarandache, fermier în Castranova: „Toată suprafaţa, în proporţie de 70%, este calamitată din cauza secetei pentru că s-a instalat exact când planta avea nevoie de apă, la formarea bobului.”

Din păcate, ploile anunţate de meteorologi săptămâna viitoare nu vor fi suficiente pentru a înviora plantele. Iar termometrele vor ajunge din nou la spre 35 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii viitoare.

Nu ştiu cum ne-om descurca cu porumbul ăsta. E uscat, e uscat, ce să mai, frunzele s-au uscat de tot. Nici pe sfert nu scoatem ce am investit”, se plânge un localnic din Teasc.

Statul nu poate să ajute prea mult fermierii. A dat bani pentru umplerea canalelor de irigaţii care să ude mai puţin de 10% din suprafaţa agricolă a României. Îi îndeamnă însă pe agricultori să se ocupe singuri de culturile lor.

Emil Dumitru, preşedintele ProAgro: „Pentru culturile de floarea-soarelui, porumb şi soia, producţiile vor fi cu mult diminuate. E vorba de Călaraşi, Ialomiţa, Constanţa, Giurgiu, Olt, Teleorman.”

Guvernul spun că deocamdată nu trebuie să ne facem griji: seceta încă nu creşte preţul alimentelor.

Citiţi şi:

Sudul ţării fierbe. Cod portocaliu de caniculă