Video Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu știu despre ce vorbește prințul

Data actualizării: Data publicării:
urs impuscat
Ursul Arthur era cel mai mare urs cunoscut din pădurile României, potrivit ONG-ului Agent Green. Foto: Agent Green

Activiștii din România susțin că blana ursului Arthur, care ar fi fost vânat de prințul din Austria, este acum la prelucrare la un tăbăcar din Târgu Secuiesc, care n-a avut de-a face vreodată cu o piele atât de mare. În opinia lui Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green, nu este nicio îndoială că animalul vânat este Arthur, în ciuda faptului că prințul neagă aceasta.

„Deci este vorba de Arthur, nu știu despre ce vorbește prințul acolo. Cred că putea să iasă cu o reacție un pic mai deșteaptă, pentru că tot ce face este să sporească misterul și să deschidă portița unor noi scenarii, care va ține subiectul pe tapet încă niște zile bune, până se va face lumină în acest caz”, a declarat vineri seara, la Digi24, Gabriel Păun. 

El a invocat și o neconcordanță care ar exista în actele legate de vânarea ursului și a spus că un scenariu ar fi că s-au împușcat doi urși cu aceeași derogare, ceea ce ar fi ilegal.

Prințul Emanuel von and zu Liechtenstein, care este în centrul scandalului legat de împușcarea în România a ursului Arthur, considerat a fi unul dintre cele mai mari exemplare din Europa, a reacționat direct pentru prima dată, vineri, într-o scrisoare despre care a relatat cotidianul austriac „Kronen Zeitung”. Prințul recunoaște că a fost la vânătoare în România, dar spune că a făcut-o în deplină legalitate. În plus, susține că nu ursul Arthur ar fi animalul pe care l-a împușcat el, iar asta se poate documenta cu imagini.

„Este bine că a venit această reacție a prințului, este bine că recunoaște că a venit în România și nu pe planeta Marte sau în altă parte în timp ce s-a petrecut această partidă de vânătoare, însă ce mă îngrijorează în această declarație este că în acte apare, totuși, un urs de dimensiuni gigantice, cum doar Arthur se califica la asta, și dacă prințul vine și spune că ar fi împușcat un urs mai mic problemă, înseamnă că avem cel puțin două probleme și foarte multe scenarii care se deschid din acest moment și mă refer la faptul că toate femelele la care s-a făcut referire și plângere de către localnici erau cu pui și ar fi ilegal să împuști o femelă cu pui, așa cum s-a raportat în acte. Unu la mână. Dacă nu este cazul acesta și este un alt scenariu, înseamnă că s-a împușcat mai mult de un urs, iar derogarea a fost pentru un singur urs, deci oricum o dai, misterul crește, suspiciunile sporesc și apar noi scenarii”, a arătat Gabriel Păun.

Gabriel Păun a mai declarat vineri seara la Digi24 că tăbăcarul din Târgu Secuiesc care pregătește blana ursului pentru ca aceasta să ajungă apoi la vânător, în Austria, spune că nu a mai văzut o blană de o asemenea dimensiune, așa că toată operațiunea de export se va face peste câteva săptămâni.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, confirmase joi seara, la Digi24, că blana și capul ursului - elementele de trofeu - se află în România, dar dădea asigurări că exportul lor este interzis și, deci, nu vor ajunge la prințul din Austria.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri