Gheorghiță: 0,08% din românii care au făcut ambele doze de vaccin au fost testați pozitiv la COVID-19 după rapel

Data publicării:
doze de vaccin anti-covid ale Pfizer/BioNTech
Doze de vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Doar 0,08% din românii care s-au vaccinat cu ambele doze împotriva COVID-19 au fost testați pozitiv pentru coronavirus, iar în cea mai mare parte acest lucru s-a întâmplat înainte ca nivelul de anticorpi să ajungă la valoarea maximă, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. El a avertizat însă că vaccinarea nu trebuie să le creeze oamenilor un sentiment de falsă siguranță, iar măsurile de prevenție trebuie în continuare respectate.

Din 27 decembrie, când a început campania de vaccinare, 3969 de persoane au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV2 după prima doză, din peste 800.000 de persoane vaccinate. Este vorba despre 0,49% din totalul celor care au făcut prima doză.

Persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi protector și de asemenea, probabil vorbim de persoane care la momentul acela erau fie în perioada de incubație, fie au fost în fază de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării”, a spus Gheorghiță.

Perioada de incubație este între 2 și 14 zile și atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție, atât înainte, cât și după vaccinare”, a adăugat el.

În ceea ce-i privește pe românii care au făcut și rapelul, doar 0,08% dintre aceștia s-au infectat după a doua doză, în medie la 4 zile. Aceasta, în condițiile în care beneficiile ating valoarea maximă la 7-14 zile, în funcție de tipul de vaccin.

Gheorghiță a făcut din nou apel la păstrarea măsurilor de prevenție. În caz contrar, spune el, „putem să avem acel fals sentiment de siguranță și să ne expunem în diverse circumstanțe la infecția cu SARS-CoV2”.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri