Sari la conținut
News Alert

Mandat de arestare în lipsă emis pe numele lui Alexander Adamescu. Cum a pus fiul mogulului umărul la devalizarea Astra – RAPORT

Instanţa a admis miercuri cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, fiul mogulului Dan Grigore Adamescu, pentru 30 de zile de la data încarcerării. Potrivit procedurii, Alexander Adamescu are la dispoziţie 48 de ore pentru a contesta decizia instanţei, la Curtea de Apel Bucureşti. În caz că soluţia Tribunalului Bucureşti va fi menţinută şi după recurs, urmează o procedură de punere în executare a mandatului de arestare naţional, iar dacă se constată că nu poate fi pus în aplicare se solicită emiterea unui mandat european de arestare. Dacă, în schimb, Curtea de apel Bucureşti va respinge decizia de miercuri, Alexander Adamescu rămâne în libertate, dar cazul merge mai departe. Contactat de digi24.ro, avocatul omului de afaceri a refuzat să facă orice comentariu, motivând că nu are acordul clientului.

Dosarul în cauză a fost disjuns din cel în care tatăl lui Alexander Adamescu a fost condamnat pe fond la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Odată cu el au mai fost trimişi în judecată şi condamnaţi patru judecăori de la Tribunalul București – Secția a VII-a civilă, „în legătură cu pretinderea și primirea unor sume de bani și bunuri în schimbul favorizării unor interese de afaceri”.

DNA a anunţat în 25 martie a.c. ca a cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Alexander Adamescu, procurorii anticorupţie arătând că „până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența inculpatului în fața organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor față de el și în final sustragerea de la urmărirea penală”.
Totodată, susţin anchetatorii, „în cursul lunilor iunie și decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander împreună cu tatăl său a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion și Rovența Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă pentru ca în schimb, aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era Adamescu Grigore Dan”.

De-a lungul vremii, Alexander Adamescu s-a implicat îndeaproape în afacerile controlate de tatăl său, interesele mogulului Dan Grigore Adamescu regăsindu-se în imobiliare, construcţii, asigurări, media.

Consiliul de Supraveghere şi ce spune legea

În acest context, un raport întocmit de firma de audit KPMG cu privire la devalizarea companiei Astra Asigurări, deţinută de familia Adamescu, relevă rolul lui Alexander Adamescu într-o gamă largă de operaţiuni, ca şi beneficiile care au decurs din acestea.

Să începem cu structura Consiliului de Supraveghere a Directoratului Societăţii. Analiza vizează perioada 24 aprilie 2008 - 18 februarie 2014, întinzându-se practic până la momentul în care Astra a intrat sub administrare specială.

*27 aprilie 2012 - 2 iulie 2012. Consiliul de Supraveghere este format din doar doi membri. Legea prevede minim trei.

*19 martie 2012 - 17 septembrie 2012. Directoratul este compus din doi membri. Legea prevede trei.

*21 noiembrie 2011 - 27 aprilie 2012. Alexander Adamescu, fiul mogulului Dan Grigore Adamescu, deţine concomitent calitatea de Preşedinte al Directoratului şi pe cea de Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al Astra

Oficialilor de top ai societăţii, pe cale implicită şi lui Alexander Adamescu personal, raportul le mai impută faptul că au coordonat activitatea cu "scopul de deservi interesul personal al reprezentanţilor acţionarilor, inclusiv de a obţine o relaţie de afiliere cu o serie de societăţi". Sunt date şi exemple: achiziţia de acţiuni şi participaţii, acordarea de împrumuturi, cesiune pentru preluarea unor datorii.

Dar ce a făcut, mai exact, Alexander Adamescu?

Într-o primă fază, numele său apare în secţiunea dedicată de către autorii raportului KPMG analizei poliţelor de asigurare în favoarea Baumaister, firmă aflată în faliment.

Astfel, printr-o notă internă semnată în martie 2012 de către Alexander Adamescu, se aproba ca primele de asigurare pentru toate poliţele emise în favoarea celor 17 firme din grup să fie plătite, lunar, de către Astra. Nota mai prevedea că poliţiele nu vor fi reasigurate.

De reţinut că Alexander Adamescu a făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al Baumaister, iar tot în raportul citat de Digi 24 se precizează că o serie de fapte supuse analizei conturează ideea că "au fost realizate cu scopul influenţării masei credale a societăţii Baumaister".

Experţii mai constată şi că prejudiciul total creat pe relaţia Astra-Baumaister este dificil de estimat întrucât "nu există o vizibilitate asupra procedurii de insolvenţă a Baumaister (exemplu: lipsa evidenţelor contabile ale Baumaister, aşa cum a fost constatat de către Administratorul Judiciar actual, existând şi o cerere de atragere a răspunderii managementului Baumiaster pe rolul instanţelor judecătoreşti versus existenţa poliţei de răspundere managerială emisă în favoarea conducerii Baumaister, a cărei sumă asigurată este în valoare de 30 de milioane EUR, între persoanele asigurate fiind şi dl. Bogdan Alexander Adamescu, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Baumaister)".

Împrumuturile acordate de Astra firmelor din grupul de companii sau afiliate constituie o altă piesă majoră din puzzle-ul de afaceri al familiei Adamescu. Potrivit documentului citat de Digi 24, în perioada 2008-2015 au existat două tipuri de împrumuturi - cu dobândă şi fără.

Ce observă, în acest context, autorii raportului?

În cazul împrumuturilor fără dobândă, prin "faptul că aceste contracte nu aduceau vreun venit sau vreun profit în beneficiul Astra, lipsa interesului comercial în acordarea acestora este vădită".

În cazul celor cu dobândă, situaţia este la fel de gri: "se poate observa cu uşurinţă că, în majoritatea cazurilor, această dobândă nu a fost claculată/reţinută/recuperată". În aceste condiţii, concluzia experţilor arată că "încheierea acestor acorduri de creditare/contracte de împrumut, în cele mai multe cazuri chiar fără obţinerea acordurilor necesare impuse de politica internă, au avut la bază un alt interes decât cel al companiei, mai precis cel al persoanelor semnatare ale contractelor şi al destinatarilor finali ai sumelor acordate".

Nici la acest capitol rolul lui Alexander Adamescu nu este unul minor. El poate fi ilustrat studiind cazurile Medien Holding, Baumaister, Megaconstruct, Novacuart, TNG Real Estate Management SRL, Astra Safe Imob SRL, toate acestea fiind firme pe care Astra le-a împrumutat.

Grupul de presă Medien Holding primeşte de la Astra mai multe credite, printre care şi unul de 4,5 milioane euro. Contractul de împrumut a fost semnat la 29 martie 201, prevede o dobândă de 6% pe an şi scadenţa la 31 martie 2012. În 25 august 2015, data finalizării raportului KPMG, soldul consemnat atinge 20,1 milioane lei plus 2,4 milioane lei dobânzile. Alexander Adamescu semnează împrumutul în calitate de administrator al Medien Holding. În 18 mai 2012, Alexander Adamescu mai semnează un contract de împrumut acordat de Astra grupului Medien Holding, în valoare de un milion de lei, cu dobândă de 2% pe an. O face din poziţia de preşedinte al Directoratului Astra.

În 14 februarie 2012, Astra împrumută compania Baumaister cu două milioane lei şi termen de rambursare peste alte trei luni. La scurt timp, printr-un act adiţional, valoarea este majorată cu încă două milioane lei. Alexander Adamescu apare şi aici ca semnatar din partea Astra, în calitate de preşedinte al Directoratului companiei. La vremea respectivă, mai notează autorii raportului, Alexander Adamescu deţinea şi poziţia de membru în Consiliul de Supraveghere.

Megaconstruct este altă companie controlată de familia Adamescu. Societatea beneficiază, prin contractul semnat în 30 aprilie 2012, de un împrumut de la Astra Asigurări, în cuantum de 10 milioane lei, cu scadenţa un an mai târziu. "Din informaţiile obţinute - notează autorii raportului consultat de Digi 24 - nu rezultă că acordarea acestui împrumut ar fi fost aprobată de către Consiliul de Supraveghere sau Directorat". Semnătura lui Alexander Adamescu apare şi pe acest contract, în calitate de preşedinte al Directoratului Astra.

Astra acordă un alt împrumut, de această dată SRL-ului Novacuart. Contractul, sub forma unei linii de credit, este semnat în 19 aprilie 2012, Alexander Adamescu figurând aici ca administrator unic al Novacuart. La vremea respectivă, Adamescu Jr. mai deţinea simultan calitatea de membru al Directoratului Astra şi al Consiliului de Supraveghere. Cu privire la această operaţiune, raportul consemnează: "Legătura de cauzalitate între fapta săvârşită şi prejudiciul produs rezultă din faptul că, prin deciziile luate personal, de către persoanele sus-menţionate, în calitate de membri în Consiliul de Supraveghere al Astra, fără a efectua o analiză de oportunitate, s-au folosit activele/bunurile persoanei juridice Astra SA în folosul NOVACUART SRL, societate având în calitate de Administrator Unic pe dl. Alexander Adamescu".

TNG Real Estate Management SRL obţine, în mai 2013, un împrumut de un milion de lei de la compania Astra. Suma este suplimentată, două luni mai târziu, cu 500.000 lei, în baza unui act adiţional. Administratorul TNG Real Estate Management era Alexander Adamescu.

În 26 septembrie 2012, Astra împrumută cu un milion de lei şi firma Astra Safe Imob SRL. Alexander Adamescu semnează la ambele capete. Ca preşedinte Directorat, din partea Astra, şi ca administrator, din partea Astra Safe Imob. Mai mult, consemnează autorii raportului KPMG, "dl. Alexander Adamescu a semnat Acordul de Împrumut din partea Astra în calitate de Preşedinte al Directoratului, deşi la data încheierii contractului nu mai ocupa această funcţie".

Cu privire la cele două operaţiuni, documentul găseşte "indicii cu privire la faptul că conducerea Societăţii (Astra - n.r.) a folosit bunurile sau creditele persoanei juridice într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu al membrilor săi ori pentru a favoriza o altă societate în care aceştia au interese direct sau indirect".

Nu în ultimul rând, Alexander Adamescu reprezintă compania Astra şi cu ocazia semnării unui contract prin care firma închiriază o casă din Londra contra sumei de 6250 lire sterline pe lună.

Cu privire la această operaţiune, raportul KPMG constată: "Ulterior identificării acestui contract, Administratorul Special a solicitat reprezentanţilor acţionarilor semnificativi o justificare cu privire la motivele încheierii acestui contract, însă această justificare nu a fost pusă la dispoziţie". Prejudiciul adus patrimoniului Astra, mai indică documentul consultat de Digi 24, depăşeşte 773.000 lei.

Etichete: astra asigurari , alexander adamescu , dan grigore adamescu , afacerile familiei adamescu , mandat de arestare alexander adamescu , tribunalul bucuresti alexander adamescu , dna alexander adamescu

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale