Sari la conținut

Medic, condamnat la închisoare cu executare pentru eliberare de reţete false

Un medic psihiatru de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost condamnat definitiv joi, de Curtea de Apel Constanţa, la un an de închisoare cu executare pentru fals intelectual în formă continuată, după ce ar fi emis peste 100 de reţete pe numele unor persoane care fie aveau un alt medic curant, fie nu sufereau de boli psihice sau chiar erau decedate la data înscrisă pe reţetă. În prima instanţă, medicul psihiatru fusese achitat, informează News.ro.

shutterstock_156007331

Foto: Shutterstock

Curtea de Apel Constanţa a decis joi, să admită apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa împotriva deciziei Judecătoriei Constanţa prin care medicul Diana Lilia Bandrabur fusese achitat. Instanţa a decis condamnarea acesteia la un an de închisoare pentru fals intelectual în formă continuată, hotărând ca pedeapsa aplicată să fie executată în regim de deţinere.

De asemenea, Dianei Lilia Bandrabur i-a fost interzisă de instanţă exercitarea profesiei de medic psihiatru şi a fost obligată la plata sumei de cinci mii de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

În luna martie a anului trecut, Diana Lilia Bandrabur fusese achitată de Judecătoria Constanţa. Decizia a fost atacată la instanţa superioară.

Medicul Diana Lilia Bandrabur ar fi emis 115 reţete false, aceasta fiind acuzată de fals intelectual, complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi complicitate la uz de fals.

"În perioada 2008-2012, inculpata, în calitate de medic psihiatru în cadrul Secţiei exterioare de psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a eliberat mai multe prescripţii medicale compensate integral pentru mai mulţi pacienţi care, în realitate, nu au apelat la serviciile medicale ale medicului respectiv, nu au fost consultaţi de cea în cauză şi nu au beneficiat de medicamentele prescrise de Bandrabur Diana Lilia", notează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii mai arată că prescripţiile medicale false au fost înaintate spre decontare Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa.

"Ulterior emiterii de către medicul în cauză a prescripţiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanţilor farmaciilor de pe raza judeţului Constanţa, cu care medicul în speţă colabora, fie direct de către cea în cauză, fie prin intermediul altor persoane. La rândul lor, reprezentanţii farmaciilor au înaintat ulterior prescripţiile medicale false Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, alături de documentaţia aferentă, solicitând decontarea lor şi înregistrând, astfel, creşteri ale încasărilor din vânzări.", notează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii precizează că reţetele au fost eliberate pe numele unor persoane care fie au un alt medic curant, fie nu suferă de boli psihice sau chiar erau decedate la data înscrisă pe reţetă. Cele 115 prescripţii medicale emise fără respectarea dispoziţiilor legale aveau o valoare totală de 115.037 lei, au mai aratat procurorii.

Pe aceeași temă