Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI

Data actualizării: Data publicării:
170117_PETRE_ROMAN_PG_03_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Petre Roman a fost în incompatibilitate, aşa că timp de trei ani nu va putea ocupa o funcţie publice. Este decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) anunţată joi, asta în condiţiile în care, la finalul sesiunii parlamentare trecute, fostul premier a fost respus în funcţie, pentru două luni, după ce câştigase procesul împotriva Agenţiei de Integritate, în primă instanţă.

Conflictul Roman-ANI datează din martie 2014 și până acum s-au consumat mai multe episoade în instanță. O decizie definitivă în acest caz nu există încă, deoarece verdictul Curții de Apel din aprilie 2016, care i-a dat câștig de cauză fostului premier, a fost contestat de Agenția Națională de Integritate.

Momente importante

În martie 2014, inspectorii de integritate îl declară incompatibil pe Petre Roman, deoarece deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată. Câteva luni mai târziu (în ianuarie 2015), ANI constată că raportul de evaluare nu a fost atacat de parlamentar la Curtea de Apel București, drept pentru care anunță că raportul a rămas definitiv și solicită Camerei Deputaților să aplice acestuia sancțiunea revocării mandatului. La sancțiune se adăuga și interdicția de a mai ocupa vreo funcție sau demnitate publică numită sau aleasă timp de trei ani.

În prima fază, deputații încearcă să amâne luarea unei decizii în privința colegului de la PNL, care susține în fața plenului că ar fi contestat raportul ANI. Ulterior, sub spectrul amendării de către ANI, deputații i-au act, pe 9 februarie 2015, de încetarea mandatului de parlamentar al lui Petre Roman și vacantarea locului de deputat.

Liberalul contestase într-adevăr raportul de evaluare al ANI, dar nu la Curtea de Apel, ci, în mod greșit, la Tribunalul București.

La aproape un an de la pierderea mandatului, Petre Roman obține câștig de cauză la Curtea de Apel București. În timp ce ANI depune recurs împotriva verdictului, la Înalta Curte de Casație și Justiție, fostul premier se grăbește să ceară conducerii Camerei Deputaților repunerea sa în drepturi. Mai mult, într-o scrisoare trimisă în luna iunie Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Roman vorbește de un abuz pe care l-ar fi comis, în cazul său, fostul președinte al Camerei, Valeriu Zgonea.

Pe 20 septembrie 2016, Petre Roman și-a reluat mandatul de deputat întrerupt ANI  a constatat că este în incompatibilitate. Colegii săi l-au reprimit în mijlocul lor, după un vot aproape în unanimitate. Iar Petre Roman a obţinut şi ceva în plus: aproape 90.000 de lei, valoarea indemnizaţiilor pe care ar fi trebuit să le încaseze cât a stat pe tuşă. Însă, deputații nu i-au dat această sumă de bani, așteptând tocmai decizia dată astăzi de ÎCCJ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri